Кипър е на шесто място по обем на инвестициите у нас

Подкрепяме всеки проект, който води до диверсификация на енергийните доставки в региона, каза Плевнелиев

Кипър се нарежда сред водещите инвеститори в страната ни, заемайки шесто място с обем на инвестициите от 2,1 млрд. евро. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Плевнелиев изрази убеденост, че подписаните днес споразумения в областта на енергетиката, земеделието и туризма със сигурност ще помогнат да надградим нашето партньорство.


"Приветствам подписаното споразумение и усилията на министъра на енергетиката на България, на правителството на България за реализирането на междусистемни и газови връзки с всички наши съседи. Специално посочвам като стратегически важна междусистемната газова връзка между България и Гърция. Тя ще осигури достъп до нови източници на природен газ от Каспийския регион, но и от Източното Средиземноморие", каза българският хпезидент.


Той е бил обстойно запознат от президентът Анастасиадис с разработването на газовото находище "Афродита" в изключителната икономическа зона на Република Кипър и с проекта "Иисмет" за газопровод до континентална Европа. "България подкрепя всеки проект, който води до реална диверсификация на енергийните доставки и до установяването на справедливи пазарни цени за всички страни в региона", посочи Плевнелиев.