Европейският пазар чака от нас биопродукти

Животът

22-02-2016, 17:44

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Германия чака от нас органични пшеница, слънчоглед, леща, билки, резене

„В Пловдив събрахме на едно място печелившата комбинация – 4 в едно: земеделци, клиенти, наука и финанси“. Това обяви днес областният управител на област Пловдив Здравко Димитров при откриването на Първия конгрес по биоземеделие „В следващия век“. Това био вино, сертифицирано от „Кива БЦС Еко–Гаранти“ – България, вече се продава в Европа, похвали се инициаторът на форума холандецът Йоханнес Куулс и поднесе на г-н Димитров бутилка „Тера Тангра“.

Износът за Германия на български биопродукти – пшеница, слънчоглед, леща, соя, царевица е голям потенциал за нашите фермери, стана ясно още в първите минути на конгреса. „Вашата северна съседка Румъния ви изпреварва – основно от нея внасяме органични зърнени култури“, посочи Карл Рутхард, представил се като мелничар от една от първите немски мелници за боипродукти, построена още в далечната 1487 г. край Щутгарт. България все още не изнася биопшеница за Германия и това е голям потенциал за българските земеделци“, коментира немският преработвател. Очаква се ръстът в търсенето на биопшеница през 2016 да е с около 30%. Рутхард наблегна, че можем да заемем и нишата за слънчоглед, който досега се е внасял от Китай – слънчоглед за пекарската индустрия и за фураж.

В неформалните дискусии стана ясно, че по света хората изключително много се доверяват на сертифициращата организация, те търсят не само био продукт, а продукт, сертифициран от организация като „Кива БЦС Еко–Гаранти“, например, която се ползва с огромното доверие на потребителите. Именно представителите на „Кива БЦС“, организатор на форума, посъветваха аудиторията от малки фермери да се обединяват, за да могат по-лесно да финансират сертифицирането си.

Защото светът става все „по-гладен“ за органична храна. Минимум 10-12 процента е ежегодният ръст на потреблението, съобщи световната статистика Стефан Липкинс, шеф от фирмата – майка „Кива БЦС Еко Гаранти“ - Германия. Почти следваме световните тенденции, защото площта на биологично произвежданите култури у нас нараства с 8.9 процента всяка година, посочи академик Атанас Атанасов от „Съвместен геномен център“ - София. Световният пазар очаква нашите продукти, защото никой не може да повтори почвено-климатичните условия на България, категоричен е академикът. 40 процента от почвите у нас са в топ – класирането на фона на 2.5 процента в света. Ние сме четвърти по износ на билки в света и първи в Европа.

Още от 60-те години на миналия век внасяме билки от България, потвърди д-р Адриан Кранвогел от „Мартин Бауер“, Германия. Агрономът лично от 2006 година периодично контролира изкупуването в нашата страна. Той съветва нашите фермери да отглеждат маточина, която сега основно идва от Полша, но там зимите са студени. А и маточината подлежи на биокултивиране, една благодатна ниша. Всъщност лайката е най-лесно да се култивира, защото е механизирано прибирането и. Ако се интересувате можем да ви предоставим семена за високомаслена лайка, посочи д-р Кранвогел. Ние купуваме резене от България – една добра култура за начинаещи.

Конгресът продължава и утре с интересни срещи на нашите биофермери с Hipp Baby food - най-големият производител на бебешки храни в света. Колко биоябълки и био доматено пюре иска световния лидер ще разберат всички желаещи да присъстват на форума, входът е свободен. Те ще чуят и как могат да финансират био бизнеса си, както и да говорят директно с европейски фирми, които търсят наши органични продукти.

16 професионалисти – учени, бизнесмени и финансисти, от Европа ще се изкажат на двудневния конгрес, поканени лично от Йоханнес Куулс, който е и независим консултант към Европейската комисия.