Тристранката реши: Кандидатите за държавни служители ще минават през 2 конкурса

Общество

23-02-2016, 07:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Само1887 служители от над 10 000 назначения и преназначения са станали с конкурс

Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса, за да бъдат назначени - централизиран и на място в институцията, в която кандидатстват. За това се споразумяха правителството, бизнесът и синдикатите по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНТ.
Целта на промените е да се постигне по-голяма прозрачност и обективност при избора. На събирането е било обявено, че повече от 10 хиляди са назначенията и преназначенията на държавни служители като едва 1887 от тях са станали след конкурс. По повод промените в Закона за държавния служител вицепремиерът Ивайло Калфин и министър Румяна Бъчварова коментираха, че така ще се пресече възможността за политически чистки.
Социалните партньори не успели да постигнат съгласие по предложението когато работодателят реши да плаща изцяло за своя сметка осигуровките и данъците на работника, тези разходи да се признават от НАП и да се приспадат от данъците на фирмата. Не са били одобрени и облекчените условия за пенсиониране на моряците, работили при условията на първа и втора категория труд.
Тристранката е подкрепила наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и е отхвърлиба предложенията за промени в Кодекса за социалното осигуряване на депутата от Реформаторския блок Петър Славов, в които се предлагаше работодателите да изплащат изцяло осигуровките на работниците, допълва БТА.
На вчерашното заседание е решено също изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на КНСБ Пламен Димитров да са новите заместник-председатели на Националния съвет за тристранно сътрудничество от 2017 година.