Тайни тунели се кръстосват под "Александър Невски"

Животът

23-02-2016, 11:42

Снимка:

www.168chasa.bg

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Служиили са за бягство и защита на царя и семейството му, сега са зазидани

Тайни подземни тунели се кръстосват под храм-паметника "Александър Невски". Единият от тях свързва катедралата с Художествената академия, а вторият е бил изкопан в посока към БАН, но след това не е завършен. Това разкри пред в. "Телеграф" председателят на патриаршеската катедрала архимандрит Дионисий.


Според него първият тунел е служил за връзка с някогашната канцелария на храм-паметника, която се е намирала на мястото, където сега е Художествената академия. Вторият пък така и остава недовършен. Сега и двата са зазидани и не могат да се ползват. Най-вероятно пространството под храм-паметника е било част от система от подземни тунели, изградена по времето на цар Фердинанд, смята арх. Миломир Богданов.


Именно тогава е построена патриаршеската катедрала, чийто градеж започва през 1904 г. и завършва през 1912 г. Тогава вероято е прокаран и друг тунел, който започвал от подземията на днешната Художествена галерия, която преди е била царски дворец и завършва във Военната академия. Подобни подземия са служиил за бягство и защита на царя и семейството му.