Министър Петкова: Много специален ден за българската енергетика

Политика

23-02-2016, 13:13

Снимка:

e-novinar.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Шел" ще проучва за нефт и газ в блок Силистар

Търсят нефт и газ край Силистар

Кабинетът подписа с компанията "Шел" за търсене на нефт и газ в черноморския блок "Силистар"

Нефт и природен газ ще се търсят в нашия блок "Силистар" в Черно море. Със задачата се заема световната компания "Шел". Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ бе подписан на церемония в Министерския съвет, като подписите си поставиха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и регионалният вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В." Айлин Уилкинсън. Проучването за нефт и природен газ в "Силистар" е за срок от пет години, като договорът предвижда и удължаване на търсенето два пъти с по две години. Реалното проучване обаче ще започне тогава, когато "Шел" получи всички разрешителни за тази си дейност у нас.

 

Имаме финансовата възможност да инвестираме в газопреносната система толкова, колкото трябва и колкото газ може да премине през България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на подписването на договора за проучване на "Блок 1-14 Силистар", съобщи Фокус. "България има голям интерес от това, защото това са транзитни такси", отбеляза той. "Много се радвам, че подобна компания на най-висока ниво като "Шел" е представена в София и че минаха всички процедури по възможно най-прозрачния начин. Има процедури, които когато се правят както трябва, не отблъскват инвеститорите, както някои се опитват да казват, а ги привличат. Така ще работим и занапред", увери още премиерът.

 

"Да си пожелаем успех при проучването, защото то е изключително важно за бъдещето на България. Виждате, че колкото и скептици да имаше по тази тема - десетилетия наред тя е пренебрегвана по една или друга причина, но след като "Тотал" влязоха да проучват находището ни "Хан Аспарух", сега един от световните лидери в тази дейност "Шел" влиза на "Силистар", коментира Борисов. По думите му надали вече някой можел да коментира, че България не работи активно по диверсификацията на източниците си на газ и петрол. "Убеден, съм че находищата ще са добри, убеден съм, че това за в бъдеще ще даде огромни предимства на газоразпределителя "Балкан" и изключителни възможности - на практика от "Хан Аспарух", "Галата", "Силистар", от Азербайджан, от терминала за втечнен газ в Гърция, надяваме се и руски газ да дойде по този разпределител. Именно затова ни трябва компания като "Шел", за да може да инвестира и 5-6 източника на газ да влязат в нашата газопреносна система", отбеляза премиерът.


"Много специален ден за българската енергетика. С подписването на този договор ние правим важна крачка към постигане на един от нашите основни приоритети, а именно - диверсификацията на източниците на природен газ", доволна е и министър Теменужка Петкова, цитирана от нюз.бг. Блокът "Силистар" е разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Конкурсът за проучването беше обявен на 18 април 2015 г. В него можеха да участват компании, имащи поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.