МОН потвърди: Парите за университетите няма да се намаляват

Политика

23-02-2016, 14:38

Снимка:

Offnews.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Законът за висшето образование предвижда по-голямо финансиране за по-високо качество

Промените в Закона за висшето образование предвиждат на първо място по-голямо финансиране за по-високо качество, каза заместник-министър Николай Денков. Той потвърди, че парите за университетите няма да се намаляват. Въвеждат се приоритетни направления, които ще се финансират допълнително, предвидени са целеви стипендии и намаляване на таксите.

 

Те са: Теория и управление на образованието, педагогика и педагогика на обучението. В тях в момента се обучават около 7,8 процента от студентите в страната. Природни науки, математика, информатика и компютърни науки, там в момента общо се обучават около 5,7 процента от всички студенти в страната, което проф. Денков счита за притеснително. Всички технически и инженерни науки: архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителна технология, общо инжинерство, това са 20 процента приблизително от обучаваните студенти в страната и аграрните, в които в момента се обучават 3,1%.

 

Въвеждат се и защитени специалности. От тях обществото има нужда, но се обучават малко студенти и излизат скъпо на висшите училища, това са например японска или арабска филология. Те също ще получат целево финансиране.