Нашенец от Германия помогнал на бай Асен от Церово

Пратил парите на личната сметка на кмета на Церово

Възрастен мъж от благоевградското село Церово беше глобен за незаконна сеч с 220 лева. Отсеченият дъб бил изсъхнал и се намирал в собствената му нива. За да плати глобата бай Асен се принудил да продаде магарето си. Оказало се, че потърпевшият не е извършил престъпление, а за грешката ще бъде компенсиран от горското стопанство, съобщи БНТ.

В нивата на 70-годишният Асен Канджиев имало изсъхнал дъб и той решил да го отсече. Казва, че дървото било около два метра високо с хралупа. Натоварил го на магарето си, за да превози дървесината, но след няколко метра го спрели горски служители, които му съставили акт и го глобили със 110 лвва.

Асен Канджев: "Че карам 15 куб. см. дърва без разрешително и без марка на дървата. Аз не съм знаел, че е имало такъв закон от собствената нива да искам разрешение. Къде да ида да го търся аз горския за една дъбичка?"

След около 2 месеца Асен получава известие за още една глоба, защото нямал разрешително за сеч.

Асен Канджев: "Аз си направих сметка - като ида да дам 100 лева и още 10 лева комисион - 220 лева ми излиза глобата. Аз си продадох магарето, платих първата глоба, за втората - направих жалба и отидох да се жалвам".

Случаят се разчува в селото, разпространява се и в социалните мрежи. Българин, който от години живее в Германия, решил да помогне на мъжа и се свързал с кмета.

Лефтер Едипов - кмет на Осеново: "Той ми каза „Ще му помогна на тоя човек, да му платя глобите" и буквално вчера съм получил на сметка, на мое име, снощи връчих на бай Асен 150 евро. Благодаря на този човек, че е толкова добър".

От горското стопанство направили проверка на случая и решили, че актът е некоректен и необективен. Директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов каза, че бай Асен ще бъде обезщетен.