Телефонни измамници взеха 7000 лева от двама русенци

През миналата година в региона са били извършени 115 телефонни вземания за 290 000 лева

Повече от 7000 лева взеха телефонни измамници от двама възрастни русенци. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град.
При първия случай 80-годишна жена дала 1000 лева и 700 долара. На домашния й телефон тя получила обаждане от мъж, който се представил за "инспектор от МВР". Той я въвел в заблуждение по схемата, че полицията е по следите на банда измамници и ако й се обадят да искат пари, тя да подаде сигнал на "телефон 9112", а след това да съдейства, като даде определена сума, която ще й бъде върната след залавянето на извършителите.
Последвали обаждания - от "доктор", който съобщава за инцидент и иска пари за операция на пострадалите й деца, и от "инспектора", който иска пари за залавянето на престъпниците.
В крайна сметка измамниците успели да убедят жената да посочи адреса си и да пусне през балкона на жилището си наличната сума. Тъй като казала в разговора, че има спестявания и в банка, последвали множество обаждания с искания и увещания да изтегли парите. Съпругът й обаче се прибрал в дома и когато тя съобщила това на "инспектора", обажданията прекъснали. Тогава тя разбрала, че е измамена.
При втория случай 86-годишен мъж предал на измамниците 5400 лева. Той бил подмамен да даде парите за освобождаването на пратка с много важни документи от името на зет си, който бил извън града и не можел да направи това.
Двамата възрастни русенци са поредните жертви на престъпниците. През миналата година в региона са били извършени 115 телефонни измами за повече от 290 000 лева.