Украсиха в розово ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Деня за борба с тормоза в училище

Велико Търново Лайф

24-02-2016, 15:12

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Денят на розовата тениска води началото си от Канада

В деня на розовата фланелка ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, в Горна Оряховица беше украсено от розови облаци балони, като знак за подкрепа на инициативата против тормоза в училище. Учителите и учениците, които със съвместни усилия се стремят към създаването на спокойна и хармонична среда без насилие в училище, се присъединяват в името на приятелството и приятелски протегнатата ръка. „Днес навън е мрачно, но при нас е всичко в розово – и дрехите, и мислите за случването на нещо по-добро и красиво. Така показваме вярата си във възможността за постигане на свят без насилие и тормоз. Трябва силно да го пожелаем и да положим взаимни усилия за това”, споделят учители и ученици. Всяка последна сряда на месец февруари честваме Световния ден против тормоза в училище, популярен още като Ден на розовата фланелка. Инициативата набира все по-голяма известност у нас.

Историята започва през 2007 год., когато деветокласник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. Така той си навлича обидите и подигравките на по-големите момчета, които успяват да го докарат до плач. 
Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс стават преки свидетели на тормоза. На следващия ден те решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче.
Оттогава инициативата набира все по-голяма популярност сред младежите и бързо се разпространява из хиляди училища по целия свят.