Предлагат Българската православна църква за Нобел

Политика

25-02-2016, 10:35

Снимка:

БТВ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Израел е единствената страна, в която отношението към България е еднакво на всички - леви, десни...

Българската църква да получи Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи - за постигането на тази цел ще работи адвокат Моше Алони, председател на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим. Той обяви инициативата по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел.


Българският министър-председател се срещна с представители на българската общност в Йерусалим и подари на всеки от тях мартеница във връзка с предстоящия празник на Баба Марта. "Споменът за България остава в нашите сърца, независимо че времето напредва и новите поколения сменят старите". С тези думи почетният консул на България в Израел Мони Бар посрещна правителствената делегация по време на срещата с българската общност в Йерусалим. Той е роден в България, но семейството му напуска страната, когато е само на година и половина. Мони Бар упорито учи български и непрестанно мисли за другата си родина - България.


С гордост заявява, че българската общност в Израел има голямо влияние. "Имаме представители в икономиката, медицината, литературата и политиката. Всички те са успели, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност. Израелският народ цени и обича българските евреи и това рефлектира върху отношението към България", каза Бар, цитиран от Дарик. Премиерът Борисов потвърди силните приятелски отношения между страната ни и Израел: "Може би Израел е единствената страна, в която отношението към България е еднакво на всички - леви, десни... България я обичат всички, така че съм на ваше разположение".


По време на срещата адвокат Моше Алони обяви, че ще се бори за удостояване на Българската църква с Нобелова награда за мир в името на спасените от газовите камери евреи: "Ще се обърнем към всички адвокатски колегии в света с обяснение, написано на английски език, какво е направила Българската църква и ще се обърнем и към много други организации".


Днес предстои среща на министър-председателя с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Борисов ще участва и в срещата на ръководството на Държавната агенция за национална сигурност с израелските тайни служби, на която ще се обсъждат включително и резултатите от разследването на атентата в Сарафово.