Промените в закона за тютюна са плод на консенсус в бранша

Политика

25-02-2016, 13:11

Снимка:

Фермер

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Танева зове за обединена земеделска общност

Каза земеделският министър по повод приемането му на второ четене в НС

"Тези изменения са плод на консенсус между всички заинтересовани в сектора тютюнопроизводители, оператори, които изкупуват тютюна и преработватели. С приетите промени правим крачка напред в това държавата да осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и да окаже влияние по повод изкупвателната кампания и спорове при качеството на изкупувания тютюн". Това каза земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в парламента след второто гласуване на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.


Тя обясни, че браншът е преживял проблеми в сектора и благодари на всички партии, които са подкрепили измененията. Според нея промените са в следствие на дълъг дебат. "Те бяха плод на един много дълъг дебат. Самите вие може да направите сметка, че от приемането на първо четене до сега мина достатъчно много време", каза Танева. Сред приетите промени е създаването на два нови регистъра - на тютюнопроизводителите и на лицензираните лица, получили разрешение за изкупуване. Регистрацията трябва да се направи до 31 март, като за настоящата година има изключение и срокът е до 1 май. Според текстовете, срокът може да бъде удължен с два месеца със заповед на министъра на земеделието.


"Създава се регистър, който да осигури публичност на лицата, заети в сектора, така че да няма проблеми за двете страни. Всяка от тези страни в този пазар се нуждае от сигурност и устойчивост", коментира Танева. "И ние всяка година сме в кампания, в която производителите са в напрежение, че са произвели повече. А те са произвели повече без съответните договори. Натрупването на този проблем доведе до това, че операторите видяха един хаос на пазара", каза земеделската министърка. Именно това ще се избегне с промените в закона за тютюна и тютюневите изделия, а всички тютюнопроизводители трябва много ясно да знаят, че трябва да засяват това, което е сключено по договор, заяви тя.


Изкупуването ще се извършва единствено от лица, получили разрешение, разполагащи с подходящи обекти и съоръжения за съхранение и сключили договор с регистриран тютюнопроизводител. Разписани са задълженията да се предоставя информация за прогнозните количества, които ще бъдат изкупени през следващата година, за наличните количества тютюн от предишна реколта и за вече реализираните. Прието бе още към областните дирекции "Земеделие" да се създадат комисии. В тях ще работят експерти, които ще извършват независима оценка на качеството на тютюна при спорове между производител и търговец. В случай на допълнителен спор се прави повторна проверка, която е окончателна.


Сред приетите измененията е и отмяна на забраната за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър и на разпоредбата, въвеждаща санкция за нарушение на тази забрана. Депутатите отхвърлиха още възможността тютюневите изделия да могат да са с генномодифициран тютюн. Предложението бе на Ферихан Ахмедова от ДПС. Ахмедова обясни, че приетите промени са крачка към стабилизирането и подобряването на ситуацията в сектора.