Войската да е с автомати на границата, искат депутати

Общество

26-02-2016, 06:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нова санкция-2000 лв. глоба за превозвачи трафиканти

Депутати от различни парламентарни групи гласуваха окончателно армията да бъде изпратена на границата, за да спира бежанските потоци, пише в. "Труд". Същевременно голяма част от народните представители не разбраха кой ще командва войниците и защо те няма да имат право да използват оръжие. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни преди дни, че вече са направени всички разчети, като специално за войската не се предвижда тя да използва оръжие. Няма да има право самостоятелно да извършва и арести.
“Войникът не трябва да ходи никъде без оръжието си, иначе защо е войник. За мен не е ясно кой ще командва въоръжените сили при охраната на границата”, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов. Той изрази безпокойство, че въоръжените сили в момента изпитват остър недостиг не само от въоръжение, а и от подготовка и от пълен комплект на личен състав войници, сержанти и офицери. По думите му въоръжените сили са неокомплектовани с малко повече от една бригада.
Според Михов не по-малко от десет дни ще бъдат необходими на МВР и Министерството на отбраната да съгласуват всички въпроси по взаимодействието по границата.
“Водещи в опазването на държавната граница остават МВР и Гранична полиция, каза военният министър Николай Ненчев.
Предстои той да подпише заповед, с която да възложи ангажимента на началника на отбраната и на командирите на видовете въоръжени сили да следят изпълнението на охраната на границите на страната.
Нова санкция
2000 лв. глоба за превозвачи трафиканти
Глобата за превозвачите, които не проверяват съвестно документите на чужденците, преди да ги вкарат в България, ще бъде 2000 лв. Това става ясно от предложените промени в Закона за чужденците, които се предлагат за обществено обсъждане. Превозвачите трябва стриктно да проверяват дали визите са валидни, документите да не са фалшиви и с изтекъл срок, както и снимките да са ясно различими.
Европейски стандарт
Досега тези глоби по българското законодателство бяха от 6000 до 10 000 лв. Намаляването на санкцията е мотивирано с това, че в повечето европейски страни наказанията са 1000 евро.
В края на 2015 г. бяха предложени и други промени в Закона за чужденците. Специално внимание бе обърнато на лицата, кандидатстващи за визи за дългосрочно пребиваване на основание, че осъществяват търговска дейност в страната. За тях бе въведено изискване да разкрият 10 работни места, които да са на пълно работно време.
Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и за чужденци, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. По този начин се намалява възможността от злоупотреба с правата, които законът дава на чужденците, желаещи да се установят трайно в страната.
Създава се възможност за определени категории лица, а именно - тези, които пребивават у нас по силата на безвизов режим, да могат да кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване, без да се налага да напускат страната.