И днес продължава делото за радикален ислям в Пазарджик

Обвинителният акт е с обем над 150 страници

С четене на обвинителния акт в Пазарджишкия окръжен съд продължава делото за проповядването на радикален ислям. Подсъдими в процеса са Ахмед Муса и още 13 негови сподвижници, обвинени за насаждане на религиозна омраза и призоваване към джихад. Групата, която преди малко повече от година беше зрелищно арестувана от ДАНС, е действала в Пловдив, Пазарджик и Асеновград. Обвинителният акт е с обем над 150 страници.


По време на вчерашното заседанието прокурорът по делото Недялка Попова започна четенето на обвинителния акт, предаде БНР. В него се посочва, че един от обвиняемите Ахмед Муса Ахмед е започнал проповедническа дейност за разпространяване на течение в исляма, прието за радикално, наричано салафизъм. Проповедническата си дейност пред своите последователи той провеждал главно в джамията "Абу Бекир", в квартал "Изток" в град Пазарджик. С развитието на процесите в Близкия изток от лятото на 2013 година и по-конкретно в Сирия и Ирак, под влияние на възприетите идеи на религиозния водач обвиняемият Ахмед Муса Ахмед, мюсюлманите започнали да демонстрират симпатиите си към действията на бойците от групировката "Ал Кайда" в Ирак, постепенно преминала в "Ислямска държава". Тази групировка базира дейността си и идеологията си също на салафитската интерпретация на исляма, се посочва също в обвинителния акт.


Според тайни свидетели с номера 001 и 002 в проповедите си Муса е изразявал радикални идеи, допълва Фокус. Освен това се е срещал с различни лица, които впоследствие са напуснали страната. Според обвинението проповедникът Ахмед Муса и съмишлениците му са събирали дарения за "Ислямска държава", възхвалявали са "свещената война" и са проповядвали религиозна омраза. В обвинението се съдържат данни за осъществяването на логистична подкрепа на три лица, които не са от България, а впоследствие са се присъединили към бойците на "Ислямска държава". Първият е Саид Юсеинович, жител на Босна и Херцеговина, който е присъствал в Пазарджик в дома на Ахмед Муса, както и в джамията Абу Бекир в квартал "Изток". Вторият е Мурад Ялдъз, който също е бил в дома на Ахмед Муса и в джамията, а третото лице е сръбски гражданин, който вече е част от войските на ИДИЛ. Според прокурор Попова проповядването на омраза става чрез интернет и чрез слово от страна на Ахмед Муса Ахмед, като омразата е към всички, които не проповядват и не са привърженици на Салафитското радикално течение на исляма.