Стартира верига от международни лекоатлетически маратони

Маратонът в Стара Загора ще бъде на 25 юни, а в София - 9 октомври

Варна ще бъде градът, в който ще се проведе първият от серията международни лекоатлетически маратони в България тази година - това разкри спортният министър Красен Кралев на пресконференция в морската ни столица.

Наградният фонд за всеки от трите старта (Варна, Стара Загора, София) ще бъде 50 хиляди лева, като надпреварата в столицата най-вероятно ще бъде и Балканско първенство. Варненският маратон ще се проведе на 15 май и ще стартира в 9:30 часа на площад „Независимост“.
 
Маратонът в Стара Загора ще бъде на 25 юни, а в София - 9 октомври. "Аз съм изключително горд с факта, че успяхме за първи път в нашата история да организираме верига от маратони в България, която ще бъде с рекорден награден фонд. Важното, което искам да отбележа, е, че целта ни е не само да поканим елитни бегачи от целия свят във Варна и да направим така, че това да стане един от традиционните маратони, част от международния календар в леката атлетика, но и да помогнем изключително много за стимулиране на масовия спорт, да раздвижим нашите деца, да дадем един пример, който те да последват", коментира Кралев на днешната пресконференция.
 
"Варна е един от градовете с много силни традиции в дългите бягания. Имали сме много легендарни състезатели, част от историята на българската лека атлетика, като Динко Колев, който все още е рекордьор на 800 метра, Станимир Ненов, който е един от най-добрите ни маратонци и все още държи държавните рекорди за бягания 1 час, Георги Тихов, който имаше огромни успехи през 60-те и 70-те години на международни състезания в стипълчейза. Така че смятаме, че Варна е изключително подходящо място да стартираме тази верига от маратони.
 
Наградният фонд за всеки един от стартовете е 50 хиля.ди лева. На 15 май стартираме с Варненския маратон, юни месец ще бъде в Стара Загора и ще завърши серията с традиционния Софийски маратон есента, който ще има статут според мен и на Балканско първенство", допълни спортният министър.