Областният управител е срещу намалените легла за физикална медицина

В "Тузлата" се лекуват пациенти от цялата страна

Областният управител на Добрич възразява срещу намаляването на леглата за физикална и рехабилитационна медицина в региона, предвидени в проекта за националната здравна карта, съобщават от областната администрация.
В специализираната болница по рехабилитация "Тузлата" в Балчик, която е изцяло държавна, се лекуват пациенти от цялата страна и има дълга листа на чакащи. Болницата се смята за уникална заради възможността да се правят процедури с лечебна кал на брега на лиманно езеро по т. нар. "египетски метод" в съчетание с други природни фактори - морска и минерална вода, климат, слънце, въздух, се посочва във възражението на областния управител Детелина Николова до министъра на здравеопазването. През 2015-а в лечебното заведение са приети 1571 пациенти, а година по-рано - 1693 души, като повечето са деца и възрастни хора в затруднено социално положение и лечението им е възможно само по клинични пътеки, коментира областният управител.
Според утвърдената методика за изготвяне на областната здравна карта Добричкият регион трябва да разполага със 107 легла за физикална и рехабилитационна медицина, или 10 на сто от общо 1072 легла в областта.
Областният управител настоява предложените 60 специализирани легла в проекта на Националната здравноосигурителна каса да бъдат увеличени до 70.