Най-евтините лекарства за кръвно стават безплатни

Новините

27-02-2016, 09:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според проект за наредба на МЗ занапред 100% поетите лекарства ще се изписват само с международно непатентно наименование

Най-евтините медикаменти за сърдечносъдови болести, поемани от НЗОК, ще са безплатни, обяви здравният министър Петър Москов. В момента касата покрива 25 или 50% от цената на тези препарати, а те са сред най-изписваните у нас. Останалото се доплаща от пациентите.

"Цените на референтните медикаменти в основните видове лекарства в кардиологията трябва касата да започне да ги реимбурсира на 100%. Това означава, че вие ще имате 100% финансиране от касата, без да доплащате и една стотинка за медикамент от тази група", обеща Москов. Той твърди, че ще внесе предложението още в понеделник. Нивото на плащане от касата се определя от Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствата. Ако обаче пациентите трябва да приемат по-скъпи от най-евтините в дадена група лекарства, те ще трябва отново да си доплатят разликата с цената на най-евтиния препарат.

Според проект за наредба на МЗ занапред 100% поетите лекарства ще се изписват само с международно непатентно наименование, т.е. би трябвало и медикаментите за сърдечносъдови болести да се изписват така, а ако има повече от една търговска марка, която влиза в границата на най-евтиния продукт, кое лекарство да получи пациентът ще решава фармацевтът, а не лекарят му.

Междувременно от здравната каса обявиха, че са се разбрали с лекарския съюз за някои от основните искания на съсловната организация - увеличение на цените в доболничната помощ. От касата обаче са се съобразили и с искането на министър Москов увеличението на бюджета за извънболнична помощ да е за по-големи обеми дейност, т.е. вместо да се плащат по-високи цени, да се осигурят повече направления за прегледи и изследвания. Затова и скокът на цените на дейностите е по-малък, обемът дейности също е увеличен с по-малко от очакванията на министъра.

Тази година касата ще плати за 3 148 870 изследвания повече. През 2015 г. НЗОК е осигурила 17.6 млн. изследвания. Искането на Москов обаче беше за 5 млн. теста повече. Увеличението при първичните прегледи при специалист, които касата ще плати, е 427 431. М.г. те са били 6.7 милиона, а Москов искаше над 630 000 направления допълнително.

За профилактични прегледи на децата до 1 година лекарите ще получават 10.40 лв., при досега действаща цена от 9.00 лв. Увеличава се цената на профилактичните прегледи за лица над 18 г. - от 10 лв. сега на 11 лв. Искането на лекарския съюз беше за 12 лв. С 50 ст. расте цената на прегледа при специалист и става 19.50 лв.

Общо в доболничната помощ са планирани дейности за 36 млн. лв. повече от средствата по тези пера в бюджета на касата. Искането на БЛС беше за 62 млн. лв. ръст. Парите ще се осигурят от оперативния резерв на касата.

Днес съборът на лекарския съюз ще гласува дали приема, или не новия рамков договор.

ЗЪБОЛЕЧЕНИЕ

Договорът между касата и Българския зъболекарски съюз вече е факт. Той предвижда 123 млн. лв. за дентални дейности, като най-важното е, че от 1 септември пациентите ще имат право на трета безплатна дейност - вадене на зъб или пломба. Досега за хора над 18 г. се полагаха само по две пломби по линия на НЗОК годишно.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"