Тръгва най-успешната терапия за хепатит С

Общество

28-02-2016, 08:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изследвания показват обратен ход и на цирозата, 110 000 у нас са заразени с вируса на хепатит С

Лечението с новия модерен препарат, които лекува хепатит С в 95 до 100% от случаите, ще започне в средата на март. Това стана ясно от изказването на Елена Тотева от НЗОК по време на научна конференция на гастроентеролозите, пише в. "24 часа". Тя обясни, че приетите от здравната каса критерии за лечение всеки момент ще бъдат публикувани на сайта на осигурителната институция и 15 дни след това лекарството „влиза” в редовна употреба.
Медикаментът беше включен в позитивния лекарствен списък в края на 2015 г. и болните очакват с нетърпение здравната каса да започне да го реимбурсира, защото дава шанс за пълно излекуване. В началото на 2015 г. новите безинтерферонови препарати бяха одобрени за употреба по ускорена процедура първо в САЩ, после и в Европа. Така се действа само за лекарства с огромно значение за общественото здраве.
Лекарството дава ефект още втората седмица след началото на терапията, показала практиката на водещите хепатолози у нас.
Заболяването се развива бавно, но има изключително лоша прогноза. Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава по кръвен път. В началото липсват симптоми за проблем с черния дроб, затова обикновено той се открива чак в напреднала фаза.
Над 160 милиона души в света са заразени с вируса. В България те са около 110 хиляди, но само 3 на сто от тях се лекуват, като голяма част не се повлияват задоволително от досегашните медикаменти.
Всички пациенти с хепатит С са подходящи за най-новата терапия за това заболяването, но с предимство ще започне лечението на пациентите в най-тежко състояние, обясни проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология. Таблетките се приемат от 3 до 6 месеца, като по-продължителният срок е за пациенти в напреднал стадии на чернодробното заболяване. Предимство на новите терапии е, че са подходящи за пациенти с цироза, за болни с генотип 1, за такива, които преминали чернодробна трансплантация, както и за пациенти, които са освен с хепатит C са инфектирани и с ХИВ и за лекувани с опиоидна субстанция.
Гастроентеролозите обсъдиха и случаи на обратно развитие на цироза в резултат на лечението.
На въпрос на „24 часа” дали средствата, предвиждани за лечение на пациенти с хепатит С ще са достатъчни за достъпна на всички пациенти, гастроентерологът д-р Радин Цонев отговори, че лекарят се ръководи в избора на терапия от медицинските критерии. Да не назначиш на пациент лечението, от което се нуждае, означава да го дискриминираш, коментира той