Хайки по бензиностанциите

Новините

28-02-2016, 19:51

Снимка:

архив

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Близо 29 000 литра гориво са спрени от разпространение у нас, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция срещу продажбата на некачествено гориво се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Стара Загора, Габрово, Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. Извършен е предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива, като на база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната. Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. В операцията участват служители на Министерството на вътрешните работи и външни държавни органи - Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавна агенция "Национална сигурност". Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата. Проверките са започнали на 26 февруари.

Продължава анализът на останалите взети проби. Обектите, в които са направени констатациите, са запечатани и дейността им е преустановена. Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа.