Кога най-често шофьорите губят концентрация?

Животът

29-02-2016, 00:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Според проучване на Вирджинския политехнически институт

Изследователи от Транспортния факултет на Вирджинския политехнически институт (Virginia Tech) в САЩ са класифицирали според степента на риск причините за загуба на концентрация при шофьорите, пише The New York Times, цитиран от агенция Фокус. Проучването е публикувано в журнала Proceedings на американската Национална академия на науките.

Анализирайки данни, събрани от милиони пропътувани километри в продължение на три години, екипът е установил, че набирането на телефонен номер е най-опасното разсейване. То увеличава вероятността от сблъсък 12 пъти.

На второ място са четенето и писането, които увеличават риска 10 пъти. При посягане към предмет, различен от телефон, рискът нараства 9 пъти, което подрежда разсейващото действие на трето място. Писането на текстово съобщение увеличава опасността шест пъти, посягането към телефон - почти пет пъти, а сърфирането със смартфон или четенето на имейл утроява вероятността от инцидент.

Изследователите са открили, че има моменти на отвличане на вниманието при повече от половината пътувания. Разсейване е причината за приблизително 70 процента от над 900 сериозни катастрофи, които изследвани.

Нито една от причините за разсейване не може да съперничи на употребата на наркотици или алкохол, които умножават вероятността от удар 36 пъти. Учените са установили още, че шофирането, докато плачем или сме ядосани е толкова рисковано, колкото е писането.

Данните са събрани в рамките на изследователска програма, проследила 3500 водачи с камери и сензори, които са наблюдавали скоростта, ускорението и GPS местоположението. Това е дало възможност на учените не само да съберат информация за точното време на стотици катастрофи, но и да определят къде е бил насочен погледът на шофьорите непосредствено преди инцидента.