Първите щъркели са вече в Гоцеделчевско

Някои от гнездата им не са на обичайните места

Първите предвестници на пролетта - щъркелите, вече се завръщат по родните места. Тази година някои от тях обаче няма да намерат гнездата си на обичайните места в Гоце Делчев, съобщи ТВ Запад.

Първият щъркел в района е бил видян в с.Огняново. Пристигна  на 14 февруари, Денят на влюбените. Жителите на селото се шегуват, че неговата поява ще донесе повече бебета през тази година.

Миналата година в гр.Гоце Делчев бе съборено гнездо, използвано от щъркелите десетилетия. То попадна в територията на нов строителен обект. За щастие фирмата-инвеститор прояви разбиране и направи нов дом за птиците.

Димитър Попов, председател на БДЗП в града казва: "Това е едно от най-старите гнезда в града. Сега очакваме тази платформа /стълб с кош/ да бъде одобрена от щъркеловото семейство. Щъркелът е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Всяко действие срещу тах - събаряна на гнездо, събиране на яйца и др. е непозволено от закона."

Докато новото гнездо чака своите стопани, в другия край на града бе съборено друго гнездо. Стопаните обаче обещаха да сложат изкуствена платформа. Бързата реакция на Община Гоце Делчев и РИОСВ гарантира, че тези хора ще направят необходимото.

През последното, седмо поред преброяване 2014-2015г., най-много щъркели има в  Гоцеделчевско и в съседната община Хаджидимово.