25 000 българи с болнични за трети март

Общество

29-02-2016, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сливат 9 дни за празниците, джипита пишат диагноза грип за 20 лв.

25 000 души си взеха болнични от понеделник до сряда, за да си осигурят цяла седмица почивни дни заедно с официалните празнични дни около 3 март, пише в. „Монитор” като се позовава на своя проверка. Най-честата диагноза, която фигурира в болничните листове, е грип, независимо че този сезон се разминахме лесно със заразата, а епидемията бе епизодична само в четири области. Личните лекари издават листове срещу 20 лева. Независимо че те все още се пишат на хартия, веднага се вкарват и в електронната система на Националния осигурителен институт.
Оказва се, че нашенецът, независимо че постоянно мрънка от безпаричие, предпочита да се скатае от работа и дори да загуби, тъй като болничният, когато е за по-малко от пет дни, се плаща само 80 на сто, коментираха лични лекари.
Тази година българинът ще работи 124 дни, почти два месеца му се събират от отпуски, официални празници и болнични, показват данни на Института за пазарна икономика. У нас официалните почивни дни са 13, като в това число не влизат тези около тях, които се отработват. По бройка ни води единствено Япония с 16, във Великобритания те са 8.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен