Ще търсят гроба на възрожденеца Иван Хадживълков

Мисия Добрич

29-02-2016, 17:41

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Създават инициативен комитет

Инициативен комитет ще търси гробът на именития възрожденец Иван Хадживълков в Добрич. Идеята идва от желание на граждани да бъде открит заличеният по време на румънското владичество гроб на най-интелигентния и влиятелен българин в Добрич през 19-ти век.  През 1861-ва година, след като издейства от Високата порта в Цариград разрешение за строеж на българска православна църква в Хаджиоглу Пазарджик", Иван Хадживълков заделя крупна сума и започва да гради храма в собствения си двор. Три години по-късно, когато  църквата "Свети Георги" вече е построена, той дарява терена на града. На 90-годишна възраст той е избран за председател на българската община в Добрич и стои на този пост, докато навършва 100 години. Умира през 1895-та на впечатляващите 125 години. 
В знак на изключителна почит неговите съграждани го погребват в двора на църквата "Свети Георги", на четири крачки от входа на храма. През 1932-ра година обаче, когато Добрич е под румънска власт, гробът на легендарния възрожденец е заличен, мястото е изравнено със земята и застлано с плочи, а надгробният  кръст и паметникът са унищожени. 
120 години след смъртта на Хадживълков, добричлии поискаха да възродят името на своя тачен съгражданин, като намерят гроба му.  Наскоро ще бъде сформиран инициативен комитет, който  да работи съвсем конкретно по темата, съобщи в ефира на радио „Добруджа“  журналистът Юлияна Велчева, която е инициатор на кампанията. Знаех, че има улица с името на Иван Хадживълков и негов барелеф и до там ми се изчерпваше информацията ми. Надежда Иванова ми разказаха толкова интересни неща за този бележит възрожденец и написах очерк за него в сайта belejnik.bg. В един момент читателите започнаха да ми задават въпроса: „Как може да имаме такъв бележит възрожденец и да не знаем къде му е гробът?“, коментира Велчева.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов също е подкрепил родолюбивото начинание.  Съдействие е обещал и архиерейският наместник  отец Иван Дойчев. Инициативата срещна и одобрението на уредника в отдел "Възраждане" на РИМ Добрич Надежда Иванова. Тя  смята, че дори самите духовници от църквата „Свети Георги“ не знаят къде точно са тези 4 стъпки. Ако на времето тези хора с клетвена декларация са очертали някакво място, ние в архива не пазим снимки която да показва къде точно е гробът. Знаем, че самият притвор в началото на църквата тогава не е бил така затворен, както е сега и тези четири крачки могат да бъдат отброявани от много места, коментира още историкът.

ИА Добруджа