Москов: Ще спрем поръчката за "пръстовите отпечатъци", ако е нередна

Има специална комисия и се надявам оттам да дадат адекватен отговор, заяви здравният министър

Възможно е това да е поредната обществена поръчка, която да бъде спряна, заяви здравният министър Петър Москов в предаването "Лице в лице" на bTV, по повод избора на фирмата, дала най-скъпа оферта за четец на "пръстовите отпечатъци". Аз обаче не съм човекът, който да даде отговор на въпроса. Това е работа на НЗОК. Има специална комисия и се надявам оттам да дадат адекватен отговор. Не бива да предпоставяме, че има нещо нередно или ненормално. Ако все пак има нещо нередно, ще спрем обществената поръчка. Няма нужда Бойко Борисов да се намесва, посочи министърът.

Въвеждането на електронния идентификатор ще е "внезапна смърт" за всеки един мошеник, който точи здравната система, обясни Москов. Системата си има своите лица. Голяма част от тях са почтени, но има и доста непочтени. Искам пак да поясня, че не става въпрос за пръстови отпечатъци, а за генериране на кодове, които системата ще разпознава. Няма да има проблем да взимате лекарствата на вашата майка. Ще има едно дърво на живот, в което ще влизат всички ваши роднини и близки, отговори министърът на въпрос на водещата. 

Хората. които скачат срещу електронния идентификатор, се страхуват, че ще секнат облагите им, категоричен беше Москов. В новия Национален рамков договор увеличаваме абсолютно всички направления за изследвания при специалисти. Този договор е по-добър от действащия. Само в доболничната помощ ще бъдат дадени 36 млн. повече. Парите в болничната помощ също ще са повече. Не разбирам защото от БЛС отказват да го подпишат. Спекулация е, че парите за здраве ще са по-малко, обясни здравният министър.