Сменяме доставчика на ток само с едно заявление

Портфейл

01-03-2016, 07:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поскъпване на тока след либерализацията на пазара не се очаква

Смяната на енергото с друг доставчик на ток ще става с подаването на едно единствено заявление. То ще е типово за всички ЕРП-та, напълно безплатно и ще се подава в офиса на енергото, което сега ви доставя ток, пише в. "Монитор". Заявлението ще може да се подава и онлайн, но само ако имате електронен подпис. Абонатите ще могат да упълномощят и някой друг да свърши това вместо тях – например избрания търговец на ток.
В момента Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разработва образец на заявлението. Заедно с него до средата на март регулаторът ще публикува и инструкция за реда, по който малките фирми и битовите клиенти ще минават на свободния пазар. Така от 1 април всеки абонат ще може да си подаде заявлението в енергото. КЕВР предвиждат това да става от 1-во до 10-о число всеки месец и от 1-во число на следващия месец клиентът вече да се снабдява от новия доставчик. Това означава, че първите битови клиенти ще могат да излязат на свободния пазар на ток от 1 май.
От КЕВР подчертаха, че преди да подаде заявлението, малката фирма или битовият абонат
задължително трябва да си е намерил нов доставчик на ток и да е сключил договор с него.
Според търговци на ток на този етап интересът към битовите клиенти не е голям. Причината е, че не се очаква те масово да започнат да излизат на свободния пазар.
„Към крайните клиенти няма интерес, защото сега еленергията на регулирания пазар е по-евтина и в момента за търговците е трудно да предложат по-ниски цени“, коментира Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Освен това разходите на фирмите за обслужване на много на брой малки клиенти ще са доста по-големи. Те ще трябва да подписват договори с всеки отделен абонат, да поддържат кол центрове и други, обясни Георгиев. Затова според него поне 2-3 г. няма да сме свидетели на масово излизане на бита на свободния пазар. По думите му прогнозите за поскъпване на тока с 20% след либерализацията са абсолютни спекулации.
Виктор Гърбев, съсобственик на онлайн платформата „Енергиен пазар“, потвърди, че в момента търговците не са активни на сегмента на битовите клиенти. Сега на изчакване е сключването на договори с малките фирми, които са на ниско напрежение. Според Гърбев поне 6000 малки фирми ще скъсат с енергото тази година.
Изчакването е заради липсата на утвърдени стандартизирани товарови профили. Днес те вече трябва да са факт и да влязат в сила от 1 април. Стандартизираните профили са определен вид типово поведение при потреблението на ток. ЧЕЗ предложи осем профила на консумация (два за бита, пет за фирми), ЕВН – 9 (три за бита, пет за фирми), а „Енерго-Про” - седем (два за бита, четири за фирми). Последният профил и на трите енерго дружества е за улично осветление.