Борисов благодари на гръцките фермери, че са вдигнали блокадата

Той инспектира ремонта на Венното НДК, което се превръща в най-функционалната съдебна сграда у нас

Премиерът Бойко Борисов благодари на гръцките фермери, че са го разбрали и са изтеглили своите трактори от границата. Преди няколко дни той постави условие, че ако до понеделник те не се изтеглят, той ще провали срещата на ЕС, насрочена за 7 март. "Това бе за последно", предупреди премиерът. "Надявам се, че повече няма и да помислят да блокират границата", каза Борисов, цитиран от "24 часа". Той провери ремонта на сградата на т.нар. Военно НДК, където ще се помещават районния съд и районната прокуратура. Сградата е в ремонт точно 1 година, след като тънеше в разруха почти 8 години.


"Борисов видя най-функционалната съдебна сграда", според думите на председателя на районния съд Методи Лалов. "Тази сграда беше тотално компроментирана", подчерта премиерът, а сега се създават най-добрите условия за работа на съдебната власт. Бившата концертна зала е разделена на два етажа, на всеки от които има по 17 съдебни зали. Точно, където е била сцената на концертната зала е препроектирана и изградена най-голямата и функционална съдебна зала в България - Зала "Тържествена" с 200 места.


Методи Лалов поиска още над 5 милиона лева за довършителни работи. Става дума за обзавеждането на сградата, която ще бъде предадена от строителите до края на месец март. В тази сума са калкулирани не само мебелите за обзавеждане, но и супер модерни компютри и съвременен софтуер за бъдещото електронно правителство. Борисов постави задача на финансовия и на правосъдния министър, които също бяха там да обсъдят колко пари ще са необходими за обзавеждането. Идеята е съдии и прокурори да влязат в сградата веднага след президентските избори октомври или ноември.