Бузиди и Кралев обсъдиха развитието на световния бокс

Красен Кралев и изпълнителният директор на АИБА Карим Бузиди обсъдиха революционните промени в световния бокс

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обсъди с изпълнителния директор на Международната боксова асоциация  (АИБА) Карим Бузиди революционните промени в световния бокс, които предвиждат всички професионални боксьори да имат право да участват на олимпийски игри. Така ще се промени начинът, по който се разпределят квотите и се организират квалификационните турнири. Двамата бяха единодушни, че това ще е фундаментална стъпка за развитието на бокса. 
АИБА свика извънреден конгрес на 1 юни 2016 г. в Лозана, на който ще бъде обсъдена промяната в правилника. Ако бъде прието всички професионалните боксьори да участват на Олимпиадата в Рио, можем да очакваме част от звездите на световния бокс на олимпийския квалификационен турнир в България през тази година. Министър Кралев и Карим Бузиди обсъдиха и евентуалното включване на българския отбор в Световните боксови серии (WSB). 
„Благодаря Ви, че подкрепяте българския бокс. Това е един от приоритетните за нас спортове, на който обръщаме специално внимание. Създадохме и 5-годишна програма за развитие на женския бокс. Вече имаме световна шампионка в лицето на Станимира Петрова и искаме при жените да достигнем до резултатите, които през годините са постигали мъжете“, каза министър Кралев, който връчи на Карим Бузиди почетен плакет. 
От своя страна изпълнителният директор на АИБА заяви, че работи отлично с Българската федерация по бокс и се радва, че този спорт е приоритетен за страната ни. Бузиди връчи уникален подарък на министъра – ръкавици с автографите на всички боксьори от кубинския отбор, участвал преди 3 години за пръв път в световните боксови серии (WSB). В света има само 15 комплекта от тези ръкавици, разясни той.
На срещата присъстваха още президентът на БФБокс Красимир Инински и вицепрезидентът на федерацията и член на световната комисия за женски бокс Емилия Груева.