Депутатите не вдигнаха майчинските

Ще работим за повече детски ясли и градини, и то да стават безплатни, а майките да работят, аргументираха се от АБВ

Депутатите се отказаха да увеличават парите за отглеждане на деца от 1 до 2 г. възраст, след като отхвърлиха предложение на леви народни представители за промяна в Кодекса за социално осигуряване. От левицата се възползваха от т.нар ден на опозицията, който е всяка първа сряда от месеца, и вкараха за обсъждане предложените изменения в КСО. Промяната цели обвързване на законово ниво на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст с размера на минималната работна заплата и прекратяване на практиката за субективното му определяне всяка година. Това също така автоматично означава, че парите за втората година от майчинството ще се увеличат.


Друг плюс на предложените промени е и фактът, че размерът на майчинските ще е ясен, а няма да се определя всяка година с държавния бюджет. В мотивите си от БСП са записали, че обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството не е променено изобщо в периода от 2009 до 2913 година и в момента то изостава от минималната работна заплата. Социалистите са изчислили, че исканото от тях обвързване ще струва на държавата 19 млн. лева годишно.


Въпреки това обаче "За" повече пари за майките у нас гласуваха само 57 народни представители. Двама се обявиха "Против", а 80 се въздържаха. Депутатите от АБВ, които имат свой вицепремиер по социалните въпроси, не подкрепиха увеличаването на майчинските. "От АБВ ще работим за откриването на повече детски ясли и детски градини и това те да стават безплатни", обясни решението депутатът от АБВ Мариана Тодорова. Тя е убедена, че трябва да бъдат насочени средства към откриването на нови детски градини и ясли, а не да бъде поощрявано това младите майки да остават вкъщи да си гледат детето.


От ГЕРБ 61 депутати се въздържаха и двама се обявиха "Против". 30 социалисти гласуваха "За" предложението си. Само шестима народни избраници от ДПС изобщо гласуваха и то "Въздържал се". От Реформаторския блок също само шестима си упражниха правото на вот, като петима бяха "За" и един "Въздържал се". Патриотичният фронт даде 13 гласа "За". От БДЦ гласувах двама, които натиснаха "Въздържал се". От "Атака" седем депутати подкрепиха увеличаването на майчинските. От АБВ се въздържаха деветима депутати.


В мотивите на вносителите Драгомир Стойнев и група народни представители се казва, че България е в тежка демографска криза, че е една от държавите с най-ниска раждаемост сред всички държави членки на ЕС. А през 2014 г. коефициентът на раждаемост е бил 9.4 ‰ при средно 10.4‰ за ЕС. Броят на живородените деца в България за 5 години е спаднал с 13 хиляди - от 81 хиляди през 2009 г. до 68 хиляди през 2014 г. Населението на България се топи и застарява, казват депутатите. В последните години България годишно намалява с около 40 хиляди човека.