Заря-проверка за пръв път на 3-ти март в Пловдив

Животът

02-03-2016, 14:32

Снимка:

Bulgariautre.bg/ архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Включват се три представителни роти и духов оркестър на ВВС, в Музея на авиацията - ден на отворени врати

За първи път Националният празник 3-ти март ще бъде отбелязан в Пловдив с тържествена заря – проверка. Началото ще е точно в 18:30 часа пред Централния военен клуб, където слово ще произнесе бригаден генерал Явор Матеев, командващ на 68 бригада специални сили. В провеждането на зарята ще участват три представителни роти и представителния духов оркестър на ВВС.


Тържествата за 138 година от Освобождението на България в Пловдив ще започнат с молебен в църквата "Света Богородица", който ще отслужи митрополит Николай. В храма ще присъстват кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, народни представители, районните кметове, представители на политическите партии и граждани.


След службата всички ще се отправят към Паметника на Освободителите на хълма Бунарджик, където от 1881 година до днес се отбелязва Освобождението на България. Слово ще произнесе кметът на Пловдив Иван Тотев, ще бъдат поднесени венци и цветя. По-късно на Паметника на опълченците на Централни гробища свещеници ще отслужат заупокойна панихида за героите на Освобождението. Следобед на площад "Стефан Стамболов" е концертът на Биг Бенд Пловдив с класически евъргрийни. За първи път от мото клуб "Вагабондс" ще поднесат венци и цветя пред паметника на Васил Левски.


В Пловдив тази година на посещение е седемчленна делегация от побратимения Санкт Петербург. Гостите от руския град са водени от вицегубернатора на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан. Те ще присъстват на всички събития от празничната програма на 3 март в Пловдив, съобщиха от общината.


138-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана и с музейни експозиции. На 3-ти, 4-ти и 5-ти март Регионалният исторически музей в града под тепетата ще работи със своята експозиция "Българско Възраждане", която е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив. В деня на националния празник входът ще бъде свободен, а посетители ще се приемат от 10:30 ч. поради по-ранно осъществяване на пряко предаване от Българската Национална Телевизия. Експозиция "Българско Възраждане" ще представи темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква, национално освобождение и Руско-турската освободителна война.


Ден на отворените врати на Националния празник на страната обявява Музеят на авиацията. От 09:00 до 17:00 часа посетителите ще могат да разгледат кабините на бойни самолети. Ще бъдат представени филми, свързани с историята на българската авиация. За малките посетители ще има оформени места за рисуване на тема "Моят 3 март в Музея на авиацията". За най-добрите рисунки ще има награди.


В Карлово тържествата започват в 10:00 часа на площад "20-ти юли" с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Карцов. Честванията продължават в селищата Столетово, Кърнаре и Христо Даново. От 13:00 часа Историческият музей в града открива изложбата "Реликви от Освобождението".