Хиляди се качват към Шипка

Животът

03-03-2016, 10:18

Снимка:

facebook.com / monument.of.freedom

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът: Бъдете силни, смели и горди българи

Днес е "вход свободен" за всички държавни музеи

Между 8.00 ч. и 14.30 ч. е ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход

Хиляди българи се стичат към историческия връх Шипка за тържествата по случай 138-мата годишнина от Освобождението на България.

"Всички заедно да се изкачим до връх "Свети Никола" и Паметника на Свободата, за да отдадем почит на загиналите за свободата на България. Нека всички станем част от тържествата в чест края на Руско-турската освободителна война и освобождаването на България от турско РОБСТВО!", призоваха от страницата на Паметника-музей.

От рано тази сутрин хората започнаха да изкачват върха. Опашката от автомобили в подножието на връх Шипка е дълга километри. На върха се пропускат само коли с пропуски.

Честванията ще започнат в 11.30 часа и в тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова.

За тържествата на връх Шипка по случай Националния празник на Република България днес между 8.00 ч. и 14.30 ч. е ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход – път I-5 (Е-85) Габрово - Шипка - Казанлък (в двете посоки), съобщиха по-рано от Агенция "Пътна инфраструктура".

Транзитният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката - път II-55, по следния маршрут: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Община Казанлък е домакин на тазгодишните чествания на връх Шипка. С Тържествен водосвет за благоденствието на българския народ и ритуал по издигане на националното знаме на площад "Севтополис" в Казанлък, в 9.30 ч. ще бъде поставено началото на честванията по повод историческата годишнина. В ритуала ще участва 61 Стрямска механизирана бригада. Честванията ще продължат на връх Шипка от 11.30 ч. с Тържествен митинг на площадното пространство под върха. На събитието ще присъстват вицепрезидента на България Маргарита Попова, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-министри, представители на дипломатически мисии у нас. След митинга ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност на Паметника на Свободата на Шипка.

Община Казанлък организира транспорт за желаещите граждани да вземат участие в честванията. Автобусите ще тръгват в 9.00 ч. пред хотел "Казанлък" и обратно от Върха в 13.30 ч.

Тържествата на Шипка са предшествани от поредица събития, сред които лекция на тема "Санстефанска България: исторически граници на не/възможното", която ще бъде изнесена от проф. д.и.н. Вера Бонева от 17.30 ч. на 2 март в Мултимедийната зала на ИМ " Искра". На витрината на Информационния център на "Искра" 4 е подредена изложбата "Моят идеал – свободна България", с експонати от фонда на музея, посветена на граф Игнатиев. На 3 март в Паметника на Свободата ще бъде открита изложбата на ИМ " Искра" " Войната през погледа на военните кореспонденти".

Посещенията в Паметника на Свободата на 3 март са безплатни, уточниха от НПМ "Шипка – Бузлуджа".

Репортаж на Нова тв - атмосферата на върха тази сутрин