Обама удължи санкциите срещу Русия с още една година

Заради развоя на събитията в Украйна

Американският президент Барак Обама удължи санкциите, наложени на Русия заради развоя на събитията в Украйна, с още една година, съобщиха от Белия дом в сряда. "Действията и политиките на Русия продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати", се казва в изявлението на Белия дом. "Ето защо, аз продължавам с още 1 година с националното извънредно положение, обявено в Изпълнителна заповед 13660", обяви американският президент.


Изпълнителната заповед е издадена на 6 март, 2014 г. Тя бе последвана от още три изпълнителни заповеди - от 16 и 20 март, 2014 г. (13661 и 13662) и от 19 декември 2014 г. (13 685) заради Крим.


Икономическите санкции се отнасят за дълъг списък от руски граждани, включително официални лица, както и представители на правителството на бившия украински президент Виктор Янукович. Отделно от това, редица руски компании и бизнесмени, както и лидерите на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск, също попадат под санкциите.