ЕК разреши строеж на гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод

България вече заяви интереса си към него

Еврокомисията разреши строежа на Трансадриатическия газопровод (ТАП), предаде кореспондент на БНР в Брюксел. Тръбата трябва да транспортира газ от Каспийския регион през Турция и Гърция до Италия. Проектът ТАП придоби популярност, след като спечели договори за преноса на синьо гориво от газовото находище Шах Дениз в Азербайджан. Това доведе до провала на другия планиран тръбопровод през България – "Набуко-Запад". Днешното решение на Брюксел потвърждава, че Трансадриатическият тръбопровод отговаря на всички правила за свободна конкуренция на ЕС – същите, които спряха руския "Южен поток".


Според говорителя на Еврокомисията Маргаритис Схинас проектът ТАП ще донесе инвестиции от над 5 милиарда евро, 2,3 милиарда от които ще отидат в съседна Гърция. "Този важен проект ще подобри сигурността и разнообразяването на енергийни източници за ЕС. Той е в интерес на всички", каза Схинас.


Ако тръбата през Гърция бъде построена, каспийският газ ще минава много близо до българска територия. Страната ни вече изрази интерес да внася гориво от Трансадриатическия газопровод, след като построи газовата си връзка с Гърция.