До 1000 лв. патентен данък за кола на таксиметрова компания

Портфейл

04-03-2016, 09:28

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Размерът се определя от Общинските съвети с наредба

Патентен данък от 400 до 1000 лв. ще плащат таксиметровите компании за всеки автомобил. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, внесени на 2 март в парламента от група депутати от ГЕРБ, АБВ, "Патриотичен фронт" и "България без цензура", съобщава „Стандарт“.

Общинските съвети ще определят конкретния размер на годишния патентния данък с наредба. Като това трябва да стане до 31 октомври на предходната година. До 31 декември пък таксиметровите фирми трябва да подадат в общината данъчна декларация за дължимия патентен данък през следващата година.

С внесения в парламента проект депутатите предлагат и промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП). С тях те иска да се върне старият вариант на закона, според който таксиметрови превози могат да се извършват не само от фирми превозвачи, а и от "лица, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка". На практика по този начин в момента оперират почти всички таксита - използват лиценза на компанията, но нямат трудови договори към нея, а работят за себе си.
С последните промени в закона беше поставен срок до 1 април, в който водачите на таксита са задължени или да сключат трудови договори с фирмата превозвач, за която работят, или да регистрират собствени дружества за таксиметров превоз на пътници. Причината за внесения в Народното събрание (НС) проект за връщане на старото положение в закона е фактът, че само около 300 са новите таксиметрови фирми, регистрирани от отделните шофьори. При положение че таксиметровите водачи в София са 6500, а в страната - над 25 хиляди, това е малко над 1% от тях, а до крайния срок - 1 април, остават точно 25 работни дни.
Под 10 от водачите ни са се регистрирали като превозвачи, коментира управителят на "Радио СВ такси" Емил Игнатов. Още около 50-60 водачи са изкарали курсове за ръководител на транспортна дейност, но не са регистрирали фирми, обясни той. Убедени сме, че до края на март законът ще бъде променен, категоричен бе Игнатов.
Около тази идея се обединихме на проведената неотдавна среща между представителите на Националния съюз на превозвачите и Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи с министъра на транспорта Ивайло Московски, зам.-министър Антон Гинев, шефа на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) Цветелин Цветанов и секретаря на транспортната комисия в НС Станислав Иванов, обясни Игнатов.