Здравното министерство иска допълнителни 20 млн. лв. за ваксини

Общество

04-03-2016, 11:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Недоговорените количества ваксини през последните две години са довели до натрупване на голям контингент неимунизирани лица

Допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. по бюджета на здравното министерство искат от ведомството. Средствата се търсят за купуването на ваксини за имунизационния календар, става ясно от проект, публикуван на сайта за обществени консултации.
В мотивите се посочва, че през 2014 г. и 2015 г. министерството не е успяло да осигури необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки. Посочва се, че особено критично е било положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането.

От министерството обясняват, че основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се е осъществявала единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение.
МЗ напомня, че реимунизацията на деца на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина.
„Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок“, предупреждават от здравното ведомство.
Посочва се още, че тези неимунизирани лица са включени към подлежащите за 2016 г., поради което средствата за 2016 г. са недостатъчни.