Пръскат извънредно срещу комари заради Зика

Животът

04-03-2016, 17:55

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

На 10 март започва първоначална ларвицидна обработка

Общината започва обработката срещу комари още от 10 март. Вече е направена необходимата организация и е изготвен графикът за дезакаризационните и ларвицидни обработки, съобщават от администрацията.

По-ранният старт тази година е с превантивна цел и е насочен срещу разпространението на азиатския тигров комар "Аедес албопиктус", който е причинител на вируса Зика в страните от Латинска и Южна Америка, както и в отговор на топлите зимни дни, благоприятстващи развитието на кърлежи и ларви на комари.

Ще бъде извършена първоначална ларвицидна обработка на всички установени биотопи, както и на нововъзникналите, за да бъдат унищожени ларвите на комарите преди те да се развият и излетят в околната среда. След това ще бъде извършена и имагоцидна обработка или обработка на дървесната и храстова растителност, която е насочена към унищожаване на вече излетелите насекоми.

За обработката ще бъдат използвани препаратите димилин и вектобак за ларвицидната обработка, и фовал, микрозин и ефциметрин - за имагоцидната. Пръскането ще се извърши с модерна и високоефективна техника за наземна обработка със студен аеорозол, както и с летателни средства за въздушна обработка на по-труднодостъпните водни площи и тръстикови масиви около бургаските езера.