Компресорната станция "Лозенец" заработи с нови агрегати

Портфейл

05-03-2016, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

България обновява тръбите си за газ с 200 милиона лева, предстои и проект с пари от Европа

Премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката и на транспорта Теменужка Петкова и Ивайло Московски, както и американският посланик у нас Ерик Рубин, прерязаха вчера лентата и така символично въведоха в експлоатация реконструираната компресорна станция "Лозенец" в землището на ямболското село Лозенец, пише "24 часа" онлайн. Станцията разполага с два нови газотурбинни компресорни агрегата и два компресорни цеха. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов изрично уточни, че обектът струва 70 милиона лева. Той определи станцията като още една стъпка към модернизацията на нашата мрежа и създаването на технически възможности за реализиране на идеите за диверсификацията на маршрутите и източниците на природен газ.

В реконструкцията на станция "Лозенец" участва американската компания "Солар турбо", което бе повод за гостуването на новия американски посланик в София Ерик Рубин. На практика присъствието му на церемонията бе и първата му публична проява, откакто пое поста си в София. Дипломатът определи обекта като произведение на изкуството - надежден и защитен, и увери, че има американски компании, които са готови за работят на следващите етапи от реконструкцията на българската газопреносна мрежа.

В словото си министърът на енергиката Теменужка Петкова изтъкна, че пълната рехабилитация на националната и транзитната газопреносна мрежа, неуморната работа за осъществяване на междусистемната свързаност на България със съседните нам страни, както и развитието на местния добив, са стъпките, които ние трябва да извървим, за да постигнем един от основните приоритети на правителството в сектор енергетика - диверсификацията на източниците и на маршрутите за доставка на природен газ. Тя ще ни донесе сигурност на доставките и конкурентни цени, посочи Петкова. И добави: "Достигането на тези задачи - диверсификацията заедно с развитието на енергийните пазари са реалната предпоставка за осъществяването на концепцията на българското правителство за изграждането на газоразпределителен център на територията на България".

В приветствието си премиерът Бойко Борисов обърна внимание на факта, че първата публична изява на американския дипломат номер 1 у нас е на едно много добро събитие с участието и на американски компании, където, "мога да кажа, по един честен, прозрачен и точен начин са направени всички процедури. Не всичко е лошо, лошото го режем".
Министър-председателят съобщи, че след 20-30 дни, в Странджа, ще открием пак 2 такива компресора. "Уникалното им е, че те са реверсивни. Много теоретици има в България, много "професори", казвам го в лошия смисъл на думата, безкрайно уважавам професурата, но тези, които се правят на професори, години наред ни говорят за диверсификация, а в същото време със старите компресори това не може да се случи. Сега, с тези, реверсивни, мощни компресори, ние можем да транспортираме газ във всички посоки. За да стане България газоразпределителен център, трябва да ги имаме. Другото е все едно да искаш да минат транспортните коридори през България, но да нямаш магистрали.

Затова ние си поставихме преди няколко години амбициозната задача да подменим за над 200 милиона лева компресорите и газопреносната мрежа. Само преди няколко дни имахме среща със специалния пратеник по енергетика на САЩ, защото в момента светът разработва различни източници на газ. Египет откри 2 нови находища, Кипър, южният газов коридор... За да сме готови, когато конкуренцията на газ утре стане реална, ние трябва да имаме възможност да транспортираме, или да купуваме, или да продаваме. От понеделник нататък, дето се казва, ние сме готови да строим интерконектора с Турция. Изключителна важен, подписали сме за строителство на интерконектора и с Гърция, чакаме гръцката страна, помагаме им, да стане по-бързо, защото ни бавят. До 1 седмица подписваме за интерконектора с Румъния последните документи, и се надявам със Сърбия - дал съм срок на министерството, ако трябва, и на тях да им помагаме, защото се оказва, че административния потенциал на България е огромен", направи премиерът балканска газова разходка и обобщи: "С една дума - ние свършваме нашата си работа и чакаме глобалното разпределение на новите източници на газ... Ние трябва да има готовата инфраструктура и да предложим най-добрите условия, за да сме на пазара с възможно най-доброто в близките 20 години".

Той се пошегува, че почивни дни са за тези, които имат нужда да почиват. "Ние нямаме, посланикът ще свикне с нашия темп на работа. Най-хубаво се открива в почивните дни, защото тогава няма какво да се прави", посочи Борисов.
Георги Гегов допълни пред "24 часа", че досега модернизацията на газопреносната и газоразпределителната ни мрежа се извършва с пари от държавния бюджет. През следващата седмица той предстои да подпише договор за нов, втори проект, който ще бъде изцяло с европейско финансиране. По него ще бъдат изградени още 4 модерни компресорни станции по мрежата, но тепърва предстоят обследвания, за да се прецени къде да бъдат те.