Каварна ще поиска стопанисването на нос Калиакра

Животът

05-03-2016, 12:43

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

ДобричУтре

Всичко от Автора

До 30 март е срокът, в който Общината трябва да съдейства за премахване на бараките

Администрацията на Община Каварна ще направи постъпки  за стопанисване и управление на Археологически резерват "Калиакра". Решението е взето на последното заседание на Общинския съвет.

Постъпките ще бъдат пред Министерството на културата след като решението влезе в сила.

„Към момента на резервата няма общинска собственост. Там съсобственост имат министерствата на културата, на регионалното развитие и на околната среда и водите. Като Община нямаме право да предоставяме площи за извършване на търговска дейност”, обясни кметът Нина Ставрева. След като територията бъде предоставена за стопанисване и управление на Общината тя ще може да се погрижи за осигуряване на условия за търговците.

„В никакъв случай общината не иска да лиши от препитание семействата, за които търговските обекти, които са на нос Калиакра, осигурява препитание. Там има около 30 търговски обекта, където работят предимно хора от с. Българево”, обясни кметът.

Но, поясни, че има заповед от Министерството на културата до 30 март бараките на нос Калиакра да се премахнат. „Досега те са стояли нерегламентирано и никой от Общината не е реагирал.”, каза Нина Ставрева.

До 30 март е срокът, в който Общината трябва да съдейства за изпълнение на заповедта за премахване на бараките.

„Когато имаме проблем, аз мисля, че трябва да търсим разрешение на проблема, а не да го задълбочаваме с излишни приказки. Предвиждаме да кандидатстваме по проект, с който да се изградят 30 или 40 павилиона, които да се впишат в красотата на Калиакра. След това ние ще ги предоставим на хората да ги ползват и всичко да е законно, но това не може да стане за този сезон”, заяви Ставрева.

Търси се вариант за поставяне на бараките около пътя до нос Калиакра, който е общински, но за целта също има сложни съгласувателни процедури, допълни тя.