Днес е Месни Заговезни

Общество

06-03-2016, 08:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В седмицaта преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост

Отбелязваме Месни Заговезни или така наречената Неделя месопустна- последния ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден, първи празник свързан с настъпващата пролет.
Неделята на Страшния Съд е третата неделя от триседмичния период преди започването на Великия пост. През това време богослужението започва да включва песнопения от Триода - литургическа книга, която съдържа богослужбите от Неделя на митаря и фарисея, десета преди Пасха (Великден), до Велика и Свята Събота. На този ден Църквата напомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия трон в деня, когато Христос отново ще се върне в славата Си. Името на днешния празник идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. В седмицaта преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко и всичко, произведено от него.
В празничния за християните неделен ден, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, ще оглави Архиерейска Света Литургия в храм "Св.св. Кирил и Методий", в столичния кв. "Бъкстон". Той ще бъде в съслужение с Негово високоблагоговейнство ставр. иконом Ангел Ангелов - протосингел на Софийска света митрополия и други столични свещеници. По време на богослужението ще бъде ръкоположен нов свещеник на Софийска епархия, съобщиха от БПЦ.
По традиция малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта, сладкиши.
На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.
Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.