Меркел: Гърция не изпълнява ангажиментите си за настаняване на бежанците

Свят

06-03-2016, 09:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1,5 мигранти пристигнаха в Европа през м.г.

Германският канцлер Ангела Меркел отправи остри критики към гръцките власти заради малкия брой за места за бежанци, осигурени от страната, предадоха информационните агенции.
„До края на 2015 г. Гърция трябваше да създаде 50 хиляди места за настаняване на бежанци. Сега ангажиментът трябва спешно да бъде изпълнен, тъй като гръцкото правителство трябва да осигури достойни условия за живот.” – коментира Меркел.
По думите й, гръцкият премиер Алексис Ципрас е също се е изказвал в подкрепа на осигуряването на повече места за бежанци, но настоява, че за това Атина се нуждае от помощта на Брюксел.
„Затова ЕС отново трябва солидарно да окаже помощ на Гърция.” – посочва Меркел.
Според данни на агенцията за контрол на външните граници на ЕС Frontex, през 2015 година в общността са влезли 1.8 милиона мигранти.

В момента в района на Идомени има най-малко 10 000 мигранти. Те са докарани там с помощта на гръцките власти от островите в Егейско море. Атина се опитва да ги прехвърли към Европа, но за момента тези нейни усилия не дават резултат. Тя среща съпротивата на Македония, която е подпомогната от Австрия и останалите страни от Централна Европа и Западните Балкани. Баварският премиер Хорст Зеехофер даде висока оценка на действията на тези държави, защото защитават границите на Европа. Той заяви, че налагането на граничен контрол от тях се отразява благоприятно на Германия, намалявайки влизащите на нейна територия мигранти.
„Налице е поврат в бежанската политика и тя се дължи на закриване на големи части от Балканския път", каза Зеехофер пред списание „Шпигел". Мигрантският поток През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия.
Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена. Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа.
В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС, припомня БГНЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.
През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел, припомня standartnews.com. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 130 000 мигранти. За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори изпатиха армията, която да охранява вътрешните им граници.