Уловът ни от калкан отива за Турция

В момента е разрешен и уловът на черноморска акула

Уловът на калкан по Добруджанското Черноморие основно заминава за Турция, разкриха местни рибари. Цената, която търговците на едро плащат на рибарите за килограм, е добра - между 23 - 25 лв. В южната ни съседка цената на вкусната риба се търгува от 50 до 80 лири (30 - 49 лв.).
В момента уловът на калкан е добър, казват още морските вълци, но в същото време изказват недоволство от квотата за България, отпусната от ЕС, пише "Монитор". От 2007 г. досега тя не е мръднала - 50 т. Количеството на калкана в нашето море намалява, но самите рибари твърдят, че правят всичко възможно да опазят редкия вид. В най-голямото сдружение на рибарите - „Черноморски изгрев“, където членуват общо 50 риболовни кораба, квотите са разпределени по равно и половината от корабите не излизат за калкан, именно, за да опазят вида. Освен от квотата за страната ни, рибарите са недоволни от безсилието на компетентните органи да се преборят с незаконния улов. По закон може да се лови калкан с дължина минимум 45 см, но бракониери хващат малки екземпляри от по 30 см и вместо да ги пускат обратно във водата, ги продават. Ако в менюто на един ресторант се предлага пържен цял калкан на тиган, значи е бракониерски, отсичат рибарите.
Освен на калкан, в момента е разрешен и уловът на черноморска акула. Според рибарите от Добруджанското Черноморие, това е друг парадокс. Те не излизат за акула, защото по това време на годината пасажите са основно в румънски териториални води. Заради това, че нашите рибари не ловят акула, ЕК настоява да се забрани за известно време уловът на черноморска акула.