Върволица пловдивчани обсажда Общината с останки от Тютюневия склад

Мисия Пловдив

07-03-2016, 11:09

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хората са гневни заради събарянето на емблематичен паметник на културата

Община Пловдив е обсадена от над 100 души, които донесоха тухли и останки от съборения склад – паметник на културата на ул. "Одрин" № 8, предаде БГНЕС. Грамадата запречва входа на общината, охраната изнася останките встрани, а протестиращите ги връщат обратно. Въпреки настояванията на хората, кметът не излиза, покани 5 души от тях на редовната си пресконференция. Сред протестиращите има млади хора, екоактивисти, художници, писатели, обикновени граждани.


Главният архитект на Пловдив Румен Русев заяви, че през 2009 г. е издал разрешение за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8, предаде "24 часа". "Получих удостоверение от Министерството на културата, че сградата не е паметник", поясни архитект Русев. Той допълни, че през 2014 г. е презаверил разрешението за бутането на имота и на негово място да бъде построена нова сграда. Протестиращи го посрещнаха пред общината с викове "оставка".


След като още вчера в неделния ден медиите разпространиха новината, че складът се събаря, работата бе преустановена. По данни на хора, живеещи в съседство, тежката техника е изнесена в 02:00 ч. през нощта. Днес на обекта няма техника. Междувременно Окръжна прокуратура – Пловдив възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. В рамките на проверката ще се изясняват, както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР – Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Една от най-красивите сгради в Пловдив - Тютюневият склад на "Ориент Табако", паметник на културата, бе полуразрушена вчера. Сградата е строена през 20-те години на миналия век и е емблема на Тютюневия град - целия квартал между ул. "Иван Вазов" и бул. "Христо Ботев", най-красивият склад, пише БГНЕС. Първият собственик няма преки наследници, впоследствие сградата беше продадена два пъти. Складът е паметник на културата с тази забележка, че след техническа грешка в Националния институт за паметници на културата за ценност е посочена сграда на друг номер на ул. "Одрин", която няма архитектурна стойност. Грешката наскоро е поправена. Сама по себе си паметник на културата, сградата би трябвало да е двойно защитена, тъй като влиза в комплексен паметник на културата, какъвто е Тютюневият град. Въпреки тези двойни защити, община Пловдив е издала строително разрешение.


"Разрешението беше с изтекъл срок и се надявахме, че ще се размине", каза арх. Виолета Раева, главен експерт в Националния институт за недвижимо културно наследство - регионално звено Пловдив. Само че очевидно строителното разрешение е било подновено съвсем наскоро. Пенка Калинкова, журналист и автор на книга и документален филм за Тютюневия град, посочи и други загуби освен сградата - на първия етаж по-рано е имало аптека, чиито стени са били изрисувани от Вълчан Петров. Всичко това в момента е руина. От години сградата не се стопанисва, тя пустее поне за период от 20 години. Въпреки това, се запази и беше знакова за града. Очевидно друг знак е и вандалското й събаряне не кога да е, а в почивен ден. Въпреки това пловдивчани гневни се събираха още снощи един по един около нея.

За три седмици това е вторият паметник на културата в Пловдив, унищожен по неясни причини. На 19 февруари изгоря Орта мезар - Еврейската баня, сграда от края на XVI  век.