Бистрин: Банскалии са за втори лифт и нови писти

Решаването на този проблем е с национално значение

"Ако има референдум за изграждането на втори кабинков лифт и нови писти в ски зоната над Банско, то всички банскалии ще гласуват "За" този проект". Това твърди председателят на Съюза на туристическия бизнес в града под Тодорка Малин Бистрин. Той е категоричен, че решаването на този проблем е с национално значение, защото браншът дава работа на хиляди хора от цяла България. Хотелиери се жалват, че големите опашки пред начална станция на единствения кабинков лифт съсипват имиджа на курорта. Всички те са убедени в необходимостта от строителството на втора кабинка на съоръжението.

"Развитието на ски зоната е жизненоважно за нас. Губим туристи, никой не иска да виси по 2-3, че и по 4 часа на студа, докато се качи по пистите в Пирин планина. За нас втори лифт е като въздуха и водата. Защото не се ли развиваме, ще ни изпреварят други нови курорти", убеден е Бистрин. "Ако отсечем 5 дървета, ние ще засадим поне 100. Живеем в подножието на гората и е в наш интерес да я пазим", казва той. В момента заради единствения лифт и дългите опашки много туристи се качват в планината с колите си. Но по този начин се замърсява въздухът от газовете на автомобилите. "Защо еколозите не виждат този проблем, а се чудят как да трупат дивиденти на гърба на хиляди хора, които са заети в туристическия бранш в Банско", недоумява Бистрин.

За него липсата на втори кабинков лифт е най-големият проблем на Банско, а той води след себе си и много други неуредици. Защото туризмът тук изхранва хора от много райони в страната. Доизграждането на ски зоната е бъдеще и за нашите деца. „Аз искам децата ми да останат и да работят тук, в Банско, а не да емигрират", категоричен е Бистрин, пише standartnews.com.