ЕС: Стоп на Балканския маршрут, 700 милиона евро за Гърция

Шенген да се възстанови до края на годината, решиха държавните и правителствени ръководители на Евросъюза

Държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха, в рамките на извънредната среща на върха ЕС-Турция, план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на т.нар. "Балкански маршрут" за придвижване на мигрантите. Това заявиха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер на пресконференция тази нощ. Туск подчерта, че това означава прекратяване на нелегалните потоци бежанци по Западния балкански маршрут.


Лидерите от ЕС заявяват, че "стоят зад" Гърция, която се опитва да се справи с хилядите блокирани мигранти и ще направят всичко възможно да й помогнат да се справи със ситуацията. Това се казва в приетата след извънредната среща на високо равнище обща декларация, предаде ДПА. По думите на Доналд Туск ЕС е решил да окаже във връзка с това спешна финансова помощ на Гърция. Лидерите на ЕС са подкрепили предложение на ЕК за предоставяне на 700 млн. евро за борба с миграционната криза на Гърция.


Лидерите посочват, че е необходима бърза и ефективна мобилизация на всички налични средства и ресурси, както и принос от всяка страна членка, за да се отговори на трудната хуманитарна ситуация в Гърция. В декларацията се казва също, че ЕС ще продължи да сътрудничи тясно със страните нечленки от Западните Балкани и ще им предложи необходимата подкрепа. Декларацията призовава за незабавни мерки при откриване на нови мигрантски пътища и за активизиране на борбата с трафикантите на мигранти.


Освен това е взето решение за предоставяне на помощ на Атина за защита на външните граници. В документа се отбелязва, че в това направление активно участие ще вземат агенцията Фронтекс, както и Европол. Както съобщи ръководителят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на срещата бе подкрепен представеният от Еврокомисията план за възстановяване на свободното преминаване в рамките на Шенгенското пространство до края на настоящата година. "Необходимо е да се определи като приоритет предложението на ЕК за "връщане на Шенген", така че да се сложи край на временния контрол по границите и възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенската зона до края на тази година", се подчертава в документа. В него се отбелязва, че ЕС ще се върне към разглеждането на този въпрос на планираната среща на върха на 17 и 18 март.


Към настоящия момент осем страни са въвели временен контрол по своите граници. Освен това Европейската комисия е дала на Гърция срок от три месеца за отстраняване на нарушенията по изпълнението на нормите на Шенгенската система.