Омбудсманът настоява за нови центрове за насилени жени

Животът

08-03-2016, 15:07

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Омбудсманът - на изненадваща проверка във варненския затвор

Манолова представи Националния превантивен механизъм след проверките й в затворите

Да се изградят центрове, които са приютяват жените, станали жертва на насилие, призова националният омбудсман Мая Манолова при представянето на Националния превантивен механизъм, показващ резултатите след проверки в затворите. Това сатана днес, в Международния ден на жената, 8 март.


"Подкрепям всички български жени, които се справят с предизвикателствата всеки ден. Днешният ден е ден за съпричастност към всички жени по света, които са потискани, експлоатирани и жертви на насилие. За съжаление, случаите на насилие продължават и даже зачестяват", коментира Манолова и посочи като пример фактът, че от началото на годината са регистрирани четири случая на насилие над жени, които са завършили със смърт.


Манолова допълни, че е предложила на премиера Бойко Борисов България да се присъедини към Истанбулската конвенция и че външният министър Даниел Митов се е ангажирал да придвижи този въпрос до края на месец май. Присъединяването предполага промени в законодателството и конкретни стъпки, като например изграждането на такива центрове, посочи омбудсманът и бивш депутат от левицата.


Сега на територията на страната има 17 такива центъра, но са необходими още. В София има един център с 8 легла. Той е винаги препълнен, отбеляза Мая Манолова.