Оставят в ареста нападналите с маски от Дончево

Крими

08-03-2016, 15:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Единият се укрил след грабежа

Състав на Апелативен съд Варна потвърди първоначалния арест на Иван Колев и на Иво Димитров, разследвани за грабеж, извършен в съучастие. Двамата млади мъже са обвиняеми по досъдебно производство на Второ РУ на МВР-Добрич и от 19 февруари 2016 година за Иван и 23 февруари за Иво, с определение на Добричкия окръжен съд са с мярка за неотклонение „задържане под стража”, съобщават от Апелативния съд във Варна. Грабежът бил извършен през нощта на 11 февруари тази година в с.Дончево, Добричка община. Колев(25г.) и Димитров(22г.) нахлули в дома на възрастна жена с намерението да откраднат вещи и пари. Неочаквано за тях самите старицата не само си била у дома, но и започнала здраво да налага нашествениците. Мъжете проявили насилие, сломили съпротивата на пострадалата и успели да задигнат 300 лева, вещи, и два GSM апарата.

И за този съд няма съмнение, че събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че както Иван, така и Иво след предварителна уговорка са извършили грабеж. За Иван, който е осъждан многократно деянието е при условията на опасен рецидив. Законът предвижда за това тежко престъпление затвор от пет до петнадесет години и конфискация на имуществото.

Втората съдебна инстанция се съобрази с изключително лошите характеристични данни за Иван, който не работи и няма законен източник на доходи. Грабежът бил извършен няколко месеца, след като Колев бил освободен от затвора. Иво, който иначе има чисто съдебно минало се укрил след грабежа. Бил обявен за общо държавно издирване и едва тогава изправен пред съда. Преценката на всички тези факти води Варненския апелативен съд до извода, че ако двамата са на свобода може да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление.

Определенията, с които Апелативният съд във Варна потвърди „задържането под стража” на Иван Колев и на Иво Димитров, разследвани за грабеж, извършен в съучастие не подлежат на обжалване.