ЕС и Турция спират бежанците на принципа "един вътре, един вън"

Най-доброто от печата

09-03-2016, 06:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Анкара получава двойно повече пари - 6 млрд. евро за 3 години

След 12-часови преговори ЕС и Турция очертаха в Брюксел основните принципи за овладяване на бежанската криза в Европа, предадоха световните агенции.
Очаква се сделка с Турция да бъде постигната на срещата на върха на ЕС след седмица на 17-18 март.
Основното постижение е, че Турция се съгласи всички нелегални имигранти, тръгващи от нейна територия към Европа отсега нататък,
да ѝ бъдат връщани обратно, а оттам да бъдат депортирани към държавите си по произход, след като бъде определен статутът им. Разходите за това ще бъдат поети от ЕС.
В декларацията от срещата е употребен терминът “нередовни мигранти”, който визира всички хора, които пристигат на територията на ЕС извън нормалните процедури за транзит, или иначе казано, с помощта на трафиканти.
Според разяснения, дадени на Би Би Си от Европейската комисия, всички мигранти, хванати в турски води от корабите на НАТО, ще бъдат връщани на Анкара, дори и да са от Сирия. Мигрантите, открити в гръцки води, ще бъдат карани на остров, където ще бъде определян статутът им. От тях
ще бъдат връщани към Турция само икономическите имигранти. За всеки сирийски бежанец, върнат в Турция, ЕС ще презаселва по един сирийски бежанец директно от територията на Турция.
Сделката бе наречена от някои западни наблюдатели “един вътре, един вън”. Целта на този механизъм е да се спрат рисковите пътешествия на бежанците с лодките на трафикантите по вода и по т.нар.
Балкански път. лидерите пред споразумение: бежанците на eдин вън”
Безусловното връщане в Турция на всички нелегални имигранти, дори и от Сирия, бе поставено под въпрос от юристи, тъй като не е ясен статутът им. Агенцията на ООН за бежанците вече обяви, че е обезпокоена от договореностите между ЕС и Турция, които позволяват връщане на всички бежанци в Турция, смятана от много страни за несигурна държава.
Само една членка на ЕС - България, счита Турция за безопасна страна за връщане на бежанците, твърди Би Би Си.
Друго основно нещо, за което на практика се договориха страните в Брюксел, бе да се удвои финансирането за сирийските бежанци в Турция. Ще бъдат отпуснати 6 млрд. евро, а не 3 млрд., през следващите три години. Детайлите по финансирането тепърва ще се уточняват.
Турският премиер Ахмет Давутоглу поиска и получи съгласието на лидерите от ЕС да се ускори визовата либерализация за турски граждани до края на юни 2016 г. При предишното споразумение между ЕС и Турция от есента това трябваше да стане през октомври.
Въпреки призивите на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц темата за преговорите за членство на Турция в ЕС да бъде отделена, Давутоглу поиска и ускоряване на отварянето на нови преговорни глави. Така че в декларацията лидерите записаха и че се подготвя решение за откриването на нови глави в преговорите възможно най-скоро. След като италианският премиер Матео Ренци заплашил с вето споразумението с Турция, в декларацията бил включен и текст, че лидерите от ЕС се безпокоят за свободата на медиите в страната. Последният случай бе смяната на редакторите на опозиционния “Заман”.
Лидерите се разбраха с Давутоглу ЕС да работи с Турция за подобряване на хуманитарните условия в самата Сирия, което ще позволи на местното население да живее в обособени безопасни зони.
Предложението да се затвори балканският маршрут за имигрантите не присъства в окончателната декларация, след като Германия категорично се противопостави на подобна формулировка. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че дните на нелегална имиграция към Европа са приключили и на срещата е постигнат пробив. Германският канцлер Ангела Меркел обаче беше по-предпазлива, като предупреди: “Ще е пробив, ако стане реалност.” Тя добави, че ЕС трябва да разгледа квоти за бежанци от Ирак в допълнение към тези от Сирия.

Чакаме 50 млн. лева за охрана на границата България е сочена за еталон как да се пазят външните граници на ЕС, похвали се в Брюксел премиерът Бойко Борисов
България да получи извънредно финансиране от европейския фонд за външните граници, за да усили техническите средства по границата с Турция. Това е поискал на извънредния съвет ЕС-Турция в понеделник през нощта премиерът Бойко Борисов.
“600 млн. лв. са отделени за охрана на външните граници от мигрантската вълна. Говорихме и към нас да се отпуснат пари за охрана на границата”, съобщи той след края на заседанието на европейските лидери. Борисов се похвали, че страната ни е била посочена от всички като еталон за добра охрана на външните граници на ЕС.
България иска да получи 50 млн. лв. от извънредните пари, които ЕК отпуска за охрана на границите от бежанците, съобщиха източници от ЕК. Българското правителство вече е провело предварителни разговори преди заседанието на Европейския съвет.
По-голямата част от извънредните 300 млн. евро за справяне с бежанската вълна трябва да бъдат насочени към Гърция.
“Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана.
Не всички са доволни, но нищо по-добро към момента не може да се направи”, коментира още Борисов след края на извънредния Европейски съвет.
Според българския министър-председател постигнатото съгласие между ЕС и Турция цели да се прекрати нелегалното преминаване на границата през Средиземно море. “Искаме да няма трафиканти, да се убие този мръсен бизнес”, каза Борисов.
С приетите договорености за връщане на нелегалните имигранти в Турция и приемане на хора директно от бежанските центрове мигрантският поток плавно ще се насочи към граничните пунктове, където бежанците ще преминават регистрация и медицински прегледи, обясни той.
“Договореното с Турция е добър сигнал към обществото и съответно лош сигнал към контрабандистите”, заяви още Борисов. Според него постигнатите договорки ще отпушат и процеса на реадмисия на мигранти от България към Турция.Освен това южната ни съседка щяла да бъде призната за сигурна държава, както настояваше българското правителство. Според Борисов не е проблем ускореното въвеждане на безвизов режим за турски граждани, които искат да посетят ЕС.

ЕС: Стоим зад гърба на Гърция
ЕС стои зад Гърция, която се опитва да се справи с хилядите блокирани мигранти на нейна територия, и ще направи всичко възможно да ѝ помогне. Това се казва в приетата след извънредната среща в Брюксел обща декларация.
Според текста ЕС ще продължи да си сътрудничи със страните нечленки от Западните Балкани и ще им предложи необходимата подкрепа.
Документът не определя никакви нови задължения за страните от съюза за преместване или преразпределяне на мигранти по определените вече квоти. Системата обаче още не работи и има голяма съпротива от страни от Централна Европа.
Унгарският премиер Виктор Орбан вече заплаши с вето споразумението за квотите. Кабинетът в Будапеща също така обяви, че планира да намали субсидиите за бежанци и отделянето на пространство в центровете за задържане на мигранти, предаде Ройтерс.
Веднага след срещата в Брюксел премиерите на Турция и Гърция Ахмет Давутоглу и Алексис Ципрас продължиха разговорите за справяне с бежанската криза в турския средиземноморски град Измир. Към тях се присъединиха и министри от двата кабинета. Ципрас заяви преди срещата, че се надява на нея да бъде взето решение за изменение на споразумението между Гърция и Турция за реадмисия на мигранти.