Торнадо отнесе покривите на 30 къщи в Димитровград

Животът

09-03-2016, 10:20

Снимка:

бТВ/Аз, репортерът

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Ядосахме жените и вижте какво бедствие ни сполетя, шегуват се в квартал Изток-2 пострадали

Вихрушка премина през димитровградския квартал "Изток-2" и отнесе покривите на близо 30 къщи вчера привечер. Някои от домовете останаха без ток. Хората от квартала описват случилото се като "страшно торнадо", каквото до момента не са виждали, предаде Дарик. Буря с градушка връхлетя Димитровград, допълва бТВ. Мартенският ураган отнесе покриви на къщи, счупи прозорци и разруши селскостопански постройки. За щастие, няма пострадали. Живеещите на ул. "Десета" вече нямат покриви, разказват, че огромни ламарини са летели "като найлони".


Силният вятър тръгнал от източната част, отнесъл метална спирка през пътното платно, обърнал каруци, съборил хамбари и продължил в западна посока, като във въздуха летели ламарини, тухли и керемиди. "Във въздуха летяха като перце ламарини, тухли, керемиди... страшна работа беше", разказаха пред Дарик жителите на квартала. "В този час се връщаха от училище и децата, за минути се разминахме с трагичен инцидент", коментира кметският наместник Кочо Запрянов.


По разказите на очевидци в основата си торнадото било около 50 метра, а в короната му - три пъти повече. "За минути се завъртя това нещо, като хала премина през няколко улици в квартала и помете всичко по пътя си", описваха жителите на Изток-2. В една от най-пострадалите къщи живее 50-годишен мъж, който е ням и в инвалидна количка. Прозорците на дома му са изпотрошени, по-голямата част от покрива е отнесена от силния вятър. "Много се уплашихме, пищяхме от ужас, защото беше страшно и такова нещо досега, на 70 години съм, не съм виждала", сподели майка му. За през нощта откарали сина й при роднини.


Електричеството в по-голямата част на квартала вече е възстановено. Днес със заповед на кмета Иво Димов трябва да бъде назначена комисия от специалисти, която да опише щетите.
В квартал "Изток-2" пострадалите се надяват да получат помощ, за да възстановят пораженията по домовете си. Въпреки нещастието мъжете се шегуваха, че явно ще трябва по-често да подаряват цветя на жените, за да не се случват подобни бедствия навръх празника им, разказва Дарик. "Ядосахме жените и вижте какво бедствие ни сполетя", коментираха в Изток-2.