Португалската архитектура се настани в Музея на София

Животът

09-03-2016, 14:06

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Авторът на изложбата е българка, работила в офиса на Нобеловия лауреат Алваро Сиза Виейра

Изложбата "Португалската идентичност: архитектура в контекст" се представя от днес до 20 март в Музея на София. Тя показва 12 проекта на съвременната португалска архитектура, реализирани през последните 15 години. Автори са както млади архитекти, така и световни имена. Проектите са представени чрез визуален матириал, снимки, чертежи и оригинални макети.


Автор на изложбата е Ина Вълканова, архитект работил в Португалия, Германия и България. "Португалската архитектура е световно призната, което си е феномен - малка държава, но с качествена архитектура със световно влияние", разяснява арх. Вълканова. Докато тя работи в офиса на един от Нобеловите лауреати за архитектура Алваро Сиза Виейра се оформя идеята й за изложба с негово участие.


"Моята идея беше да представя негови проекти, но и проекти на други архитекти - както на утвърдени имена, така и на млади офиси, които в момента се налагат на архитектурната сцена", разказва авторката. Ина Вълканова обяснява, че световното признание на португалската архитектура идва именно с проект на Алваро Сиза Виейра през 50-те и 60-те години за открит басейн на брега на океана.


В рамките на изложбата "Португалската идентичност: архитектура в контекст" ще бъде организиран и дебат на тема "Идентичност в/към/и/от/въпреки контекста". Той ще се проведе на 15-ти март от 18:00 часа.