БАН иска легализация на марихуаната!

Пишат писмо до здравния министър Петър Москов и до земеделския министър Десислава Танева

Българска академия на науките (БАН) се обяви в защита на индустриалния коноп. В официално писмо до здравния министър Петър Москов, до земеделския министър Десислава Танева и ресорните комисии към двете ведомства, учените изразяват подкрепа към внесените промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества, пише БЛИЦ .Промените са депозирани от Българска асоциация за индустриален коноп (БАИК), чиято мисия винаги е била легализацията на марихуана у нас и в частност на индустриалния коноп. От БАН освен че настояват промените да бъдат въведени, са приложили и становище на учени от Института по органична химия, според които легализиране на индустриалния коноп у нас ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас.
Химиците дават за пример също редица страни, членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания и Чехия, където има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа.
От БАН пък дори конкретизират какво точно подкрепят в промените – в чл.29, ал.1 да отпаднат думите „предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев“, а след думите „издаване на разрешение, търговия“, се добавя запетая и думата „преработка“./Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"