Общият пакет на здравната каса остава, ще се лекуваме както досега

Общество

10-03-2016, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двата пакета здравни услуги да бъдат в закон, а не в наредба, искат съдиите

ГЕРБ, ПФ и президентът мчера обявиха, че искат  здравната реформа да продължи, пише в обзорен материал по темата  в. "24 часа". "Естествено, че подкрепям здравния министър. Има много да чакат за оставката му.” Това каза премиерът Бойко Борисов, след като опозицията поиска здравният министър Петър Москов да подаде оставка. Депутатите от БСП и ДПС настояват Москов “да си събира чуковете”, след като Конституционният съд с 11 гласа отмени текста от Закона за здравното осигуряване, въвеждащ двата пакета медицински дейности. За запазването му е гласувал само съдия Филип Димитров.

Как ще коментирате искането за оставка на министър Москов?, попитаха Борисов журналисти в Съдебната палата. Там той бе разпитан като свидетел по делото срещу експремиера Сергей Станишев. “Радан Кънев да иска оставката на Москов...”, бе първата реакция на Борисов. “Не, БСП”, отвърнаха журналистите. “Истинската опозиция”, уточни Борисов.

“Естествено, продължавам да подкрепям министър Москов и не коментирам решенията на КС”, каза премиерът и уточни, че ще се съобразят с мотивите на КС. 

Двамата с Москов се видели в сряда сутринта и министърът го уверил, че няма никакви тревоги.

“Не мога да кажа сега защо са допуснати тези неща, ще ги поправят. Той (Москов, б.р.) е грамотен човек, разбира това, което прави, и ще го поправи. Ще се напрявят необходимите корекции”, увери премиерът.

Разделянето на пакетите трябваше да влезе в сила от 1 април, но вероятно ще се отложи за юни. Съдът обяви за противоконституционен текста на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, с който в изречение първо думата “основен” е заличена, а в изречение второ се предвижда пакетът да е основен и допълнителен и да се определя с наредба на министъра на здравеопазването, която да се актуализира веднъж годишно до 31 октомври.

До редакционното приключване на броя мотивите на КС не бяха обявени. Според запознати текстът е паднал, защото бил неясен - това е недопустимо, понеже се засягат основни права на гражданите. В конституцията пише, че хората имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.

“От отменения текст не ставаше ясно по какви критерии става разделението на основен и допълнителен пакет и какво следва от това разделяне. От наредбата научаваме, че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време. Това обаче трябва да бъде записано в закона, за да не може изпълнителната власт в лицето на министъра на здравеопазването непрекъснато да променя правилата на играта”, коментира конституционният съдия Румен Ненков.

Конституционните съдии единодушно оставиха в сила другия текст от Закона за здравното осигуряване, атакуван от 61 опозиционни депутати. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ще се правят вноски за здраве върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Освен това той въвежда изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година.

Текстовете, които не са достатъчно прецизни и са дали основания КС да постанови решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки в закона, уточни министър Москов. Той отбеляза, че решения на съда не се коментират, а се изпълняват, но за разделянето на пакета каза: “Това е и продължава да бъде нужната законова стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че НЗОК ще заплаща пълноценно лечението им, без да има нужда те да доплащат. Т. е. да гарантира това, че ако вие сте здравноосигурен, навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение, независимо от това дали имате възможността да доплатите частта от лечението, което към този момент касата не плаща. 

Това е смисълът на разделянето на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда.”

“Решението на КС по текстовете от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването”, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Помолен да коментира решението на Конституциония съд за отмяна на двата пакета като част от здравната реформа, шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че “ще трябва да се съобразим с това решение, а здравната комисия в парламента да си направи съответните изводи”.

Разделянето на пакетите е само елемент от здравната реформа, коментира д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в НС. Тя отбеляза още, че НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания. Според д-р Дариткова трябва да се концентрират усилията върху социално значимите заболявания - с най-голяма заболеваемост, смъртност и инвалидизация. “Оттук нататък пак казвам, че така или иначе основният пакет пак се определяше с наредба от министъра на здравеопазването”, каза още д-р Дариткова. Здравната реформа е отложена на този етап, тя закъснява, каза д-р Красимира Ковачка, член на здравната комисия в НС, пред БНР. Според нея след съдебното решение за пакетите са възможни и още проблеми.

 Лекуват ни както досега, остава общият пакет на здравната каса

 От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите, каза здравният министър д-р Петър Москов.

Мотивите на КС все още не са официално оповестени, но според прависти съдът не атакува самото разделяне на пакета здравни услуги на основен и допълнителен, а неясната формулировка, с която то се въвежда.

Москов обясни, че остава в сила действието на старата наредба за основния пакет, “която винаги е била правомощие на министъра. В министерството ще се пренаписва наредба 11 в стария ѝ вид, тя ще бъде публикувана - на разположение на здравната каса и на лекарите, за да може системата да продължи да функционира по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформа в здравеопазването”.

Докато влязат в сила промените, здравната каса продължава да плаща по сегашните правила - за над 300 клинични пътеки в общ пакет медицински дейности. С разделянето на пакетите около 200 клинични пътеки трябваше да останат в основния пакет. Тези заболявания трябва да бъдат лекувани веднага. Други около 60 пътеки щяха да бъдат и в основния, и в допълнителния пакет, а дали пациентът е за спешен, или планов прием по тях, ще зависи от тежестта на състоянието му. Само 3 клинични пътеки останаха изцяло в допълнителния пакет. Това значи, че по тези диагнози ще има отложено планирано лечение. МЗ определи, че отлагането може да бъде не повече от 2 месеца.

В момента болничните ръководства не са наясно как ще подписват новите договори за работа с НЗОК, които трябваше да са съобразени с промените. Те пак имат правно основание да въвеждат листи на чакащите, но не са задължени за определени диагнози. 

 Михаил Миков: Москов да си събира чуковете

 Разтревожен съм, защото

КС отменя 90% от реформата, каза Радан Кънев

 “Да си събира чуковете Москов и да се изнася.” Това заяви соцлидерът Михаил Миков в кулоарите на парламента, след като стана ясно решението на Конституционния съд. Текстът от закона беше атакуван пред КС от депутатите от опозицията и от АБВ. “Беше ясно, че този текст на Закона за здравното осигуряване противоречи пряко на действащата конституция”, заяви Миков. Имало много неща, които трябва да се свършват, за да стане здравеопазването по-достъпно за гражданите, а да не е само бизнес, както сега.

Решението на КС е най-красноречивото потвърждение за неуспешната политика на Москов, коментира и бившият зам. здравен министър и депутат от БСП Емил Райнов. Той припомни, че миналия месец на вота на недоверие за политиката в здравеопазването управляващите твърдяха, че опозицията няма мотиви. “По-голям мотив от този не се сещам”, каза Райнов.

И ДПС призова министъра да поеме отговорност за отменената реформа. “Да бъде така добър да си подаде оставката, при положение че основните елементи от неговата реформа са отменени от КС и че Националният рамков договор няма да бъде подписан”, каза д-р Хасан Адемов. Напомни и че ВАС отмени методиката за изработването на областните здравни карти.

“В този си вид решението на КС отменя на 90% реформата. Разтревожен съм, защото за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и малко промени, основната е в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия изглеждат безплодни”, заяви пък лидерът на ДСБ Радан Кънев.