Депутатите ще спорят днес за електронното гласуване

Политика

10-03-2016, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промените в Изборния кодекс трябва да бъдат приети до края на април, за да бъдат спазени изискванията на Венецианската комисия

Парламентът ще обсъди днес на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс, пише dnevnik.bg. Поправките, внесени от различните парламентарни групи, най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език, състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Народното събрание даде срок до 29 февруари правната комисия да обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс. Това стана с решение за принципно въвеждане на електронното гласуване след проведения референдум на 25 октомври 2015 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Комисията вече одобри на първо четене 10 от 14-те проекта.
Сред основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс са Българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина". Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 депутати. Единствената промяна, свързана с прага на преференциите, е за общинските съветници.
Запазва се 7%, но не от общинската избирателна квота, а от подадените гласове за съответната листа, както е във вота за депутати и евродепутати, с което леко се затруднява преференциалният избор. В същото време от Патриотичния фронт предлагат да се премахне преференцията, на същата неофициална позиция са от БСП и ДПС.
ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори и на други избори до редовния парламентарен вот през 2018 г. В същото време пък от Реформаторския блок настояват още през 2018 г. електронното гласуване да бъде въведено пълноценно.
Другият спорен момент е предложението на "Движение България на гражданите" да се въведе активна регистрация за изборите, което беше отхвърлено от правната комисия. Според тях чрез активна регистрация ще се предотврати претрупването на избирателните списъци с т.нар. "мъртви души". Засилва се ролята на машинното гласуване и се намаляват злоупотребите при преброяване на гласовете, както и се премахват номерата на партиите в бюлетината като средство за контролиране на вота с "диктуване" на числа, смятат вносителите.
Изненадващо правната комисия одобри и предложението на Патриотичния фронт за задължително гласуване. Не е ясно дали то ще намери подкрепа за окончателното второ четене.
И АБВ, и Реформаторите искат да се въведе машинно гласуване. Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според Реформаторите - още на президентските избори наесен в 6000 секции.
До края на април трябва да бъдат окончателно приети промените в Изборния кодекс, за да бъде спазена препоръката на т.нар. Венецианска комисия правилата да не се променят в рамките на 6 месеца преди съответен вот, а в края на октомври ще бъдат президентските избори.